Ζαγόρι: Το άγνωστο χωριό με την πανοραμική θέα και τα μοναδικά αξιοθέατα

Τα Ζαγοροχώρια είναι ανεξάντλητα. Και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία τους. Σε καμία περίπτωση δε φτάνει μία επίσκεψη για να τα γνωρίσεις, και άπαξ και τα ερωτευτείς, δε φτάνουν ούτε εκατό για να ξεκολλήσεις!

Για όσους δεν θεωρούν πια εαυτούς «πρωτάρηδες» στο ωραιότερο ίσως σύμπλεγμα χωριών της Ελλάδας, εδώ θα ταξιδέψουμε σε ένα χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου που αν και από τα μεγαλύτερα του είναι άγνωστο στους περισσότερους. Ο λόγος για το Γρεβενίτι.

Ζαγόρι: Το άγνωστο χωριό με την πανοραμική θέα και τα μοναδικά αξιοθέατα

Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις –η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες για στάσεις: πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη «σημείο με θέα», από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Δείτε επίσης:  Αλθέα: Μια παραλία όνειρο με κρυστάλλινα νερά περίπου 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του εν πολλοίς άγνωστου Κεντρικού Ζαγορίου, το Γρεβενίτι που φωλιάζει σε υψόμετρο 980 μέτρων και απολαμβάνει πανοραμική θέα στα διάσημα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου και την αρχαιότερη μονή της περιοχής, τη Mονή Bοτσάς, γνωστή και ως Παναγιά Πωγωνιώτισσα.

Ζαγόρι: Το άγνωστο χωριό με την πανοραμική θέα και τα μοναδικά αξιοθέατα
Πανοραμική άποψη της ιστορικής πετρόκτιστης Ιεράς Μονής Βουτσάς (Παναγία της Πωγωνιώτισσας) στην ύπαιθρο του Γρεβενιτίου
Ζαγόρι: Το άγνωστο χωριό με την πανοραμική θέα και τα μοναδικά αξιοθέατα
Ιερά Μονή Βουτσάς (Παναγία της Πωγωνιώτισσας)

Πολύ κοντά της, η αρχαία Ακρόπολη Γρεβενιτίου προσφέρει το απαραίτητο sightseeing για τους… ιστοριοδίφες, ενώ τα καταπράσινα δάση που πλαισιώνουν το χωριό ενδείκνυνται για ατελείωτες πεζοπορίες…

Πολύ κοντά από το χωριό, σε απόσταση μόλις 3,8 χιλιομέτρων -δηλαδή 7 λεπτά οδικώς- θα βρείτε ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα του Ζαγορίου, τη λίμνη Ζορίκα

Η λίμνη Ζορίκα είναι μια μικρή, φυσική και παραμυθένια λίμνη που βρίσκεται στο ανατολικό Ζαγόρι, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «η λίμνη με τα νούφαρα», ενώ την ονομασία Ζορίκα την πήρε από το ρέμα που κυλάει λίγο πιο χαμηλά.

Δείτε επίσης:  Νήσος Σαπιέντζα: Έχει σχήμα καρδιάς και είναι στην Μεσσηνία – Γνωρίστε έναν ακόμα «κρυμμένο» παράδεισο της Ελλάδας
λίμνη Ζορίκα στο Ζαγόρι στη μέση του δάσους

Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι, ακριβώς πάνω στον επαρχιακό δρόμο που έρχεται από τη λίμνη των Πηγών του Αώου, δημιουργώντας ένα ονειρικό σκηνικό στη φύση. Το μέγεθος είναι πολύ μικρό, καθώς φτάνει περίπου τα 2 στρέμματα, με μια περίμετρο 180 μέτρων.

λίμνη Ζορίκα στο Ζαγόρι με νούφαρα

Παραμυθένιο σκηνικό στη μέση του δάσους

Οι όχθες της από τη μεριά του δρόμου είναι ήρεμες και έτσι μπορεί κανείς με ευκολία να παρατηρήσει βατράχια και τρίτωνες στα ρηχά, ενώ από τη μεριά του δάσους υψώνεται ένας πυκνόφυτος λόφος.

Το ιδιαίτερο με τη λίμνη Ζορίκα, πέρα από τη μαγευτική ομορφιά της, είναι ότι αποτελεί έναν σπάνιο οικότοπο, μια μικρή φυσική λίμνη στη μέση του δάσους, σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη της δασικής πανίδας και χλωρίδας.

Δείτε επίσης:  ΥΠΑ: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για τις πτήσεις εξωτερικού

Δείτε επίσης

The post Ζαγόρι: Το άγνωστο χωριό με την πανοραμική θέα και τα μοναδικά αξιοθέατα appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...