Εντολή Πούτιν: Ομάδα εργασίας για τους όρους που θα γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλι

Τη δημιουργία  ομάδας εργασίας, τα καθήκοντα της οποίας θα περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των όρων για τις συναλλαγές με «μη φιλικά» κράτη, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον  Μάρτιο, ο Πούτιν απαίτησε από τις χώρες που θεωρεί εχθρικές να πληρώσουν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε ρούβλια. Συγκεκριμένα ζήτησε να ανοιχθούν λογαριασμοί στη Gazprombank που θα μετατρέπουν σε ρούβλια τις πληρωμές σε ευρώ και δολάρια  

Η Πολωνία και η Βουλγαρία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, έκλεισε τις στρόφιγγες. Το Κρεμλίνο είπε ότι το ίδιο θα συμβεί σε οποιονδήποτε άλλον απορρίψει τους νέους όρους πληρωμής.

Όπως αναφέρεται στην προεδρική απόφαση, η ομάδα εργασίας θα δημιουργήσει «μια υποδομή για διεθνείς πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ρωσικά ρούβλια, με εμπορικούς εταίρους από ξένα κράτη που πραγματοποιούν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας».

Δείτε επίσης:  Χάκερς έβαλαν συνδέσμους σε σαιτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα θα εξετάσει επίσης τους όρους πληρωμής σε ρούβλια και άλλα εθνικά νομίσματα με φιλικές χώρες – στις οποίες περιλαμβάνονται η Κίνα και η Ινδία, αν και δεν κατονομάζονται.

Η ομάδα — της οποίας θα ηγείται ο προεδρικός σύμβουλος Μαξίμ Ορέσκιν και θα περιλαμβάνει κορυφαία στελέχη όπως η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina — έχει επίσης επιφορτιστεί με την εξεύρεση μέτρων για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με το πάγωμα σχεδόν του μισού των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

naftemporiki.gr

Πηγή

Μοιράσου το...