ΕΕ: «Πράσινες» υπό όρους οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο – πυρηνική ενέργεια

Να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αποφάσισε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Κομισιόν παρουσίασε την τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για την ταξινομία της ΕΕ (Taxonomy Complementary Climate Delegated Act) για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντολογικά βιώσιμων επενδύσεων που έχουν στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, για να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 απαιτούνται σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και την τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο, θεωρεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάβαση.

«Οι επιλεγείσες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, βασισμένο κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνει η Επιτροπή.

Δείτε επίσης:  Η φωτογραφία της Ελλάδας που τράβηξε Ρώσος κοσμοναύτης από το διάστημα και η αναφορά στον τουριστικό παράδεισο
φυσικό αέριο

Συγκεκριμένα, εισάγονται «σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις», σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού ταξινομίας, υπό τους οποίους ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αερίου μπορούν να προστεθούν, ως μεταβατικές δραστηριότητες, σε εκείνες που ήδη καλύπτονται από την πρώτη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας, το δε αέριο θα πρέπει να συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, ισχύουν ειδικότεροι πρόσθετοι όροι που προσδιορίζονται στη σημερινή συμπληρωματική κατ’εξουσιοδότηση πράξη, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπλέον, εισάγονται απαιτήσεις γνωστοποίησης για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. Για να διασφαλίσει τη διαφάνεια, η Επιτροπή τροποποίησε τον νόμο περί γνωστοποιήσεων ταξινομίας, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να προσδιορίζουν ποιες επενδυτικές ευκαιρίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες αερίου ή πυρηνικής ενέργειας και να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Δείτε επίσης:  Απατεωνιές με κρυπτονομίσματα
Εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας

«Θέτουμε αυστηρούς όρους για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης»

Η Επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιρεντ Μακ Γκίνες δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη μετάβαση είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα. Σήμερα θέτουμε αυστηρούς όρους για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, μακριά από πιο επιβλαβείς πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας.

Παράλληλα ενισχύουμε τη διαφάνεια της αγοράς, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα τις δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας σε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις».

Δείτε επίσης:  Κορονοϊός: Εμβολιασμοί με 4η δόση στο Ισραήλ – Ποιοι θα την κάνουν

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι «η σημερινή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται η ΕΕ αυτή τη δεκαετία για την ενεργειακή μετάβαση προς ένα σύστημα πράσινης ενέργειας που θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες (μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες) για να εξετάσουν το έγγραφο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει το έγγραφο με απλή πλειοψηφία. Το Συμβούλιο έχει επίσης το δικαίωμα να αντιταχθεί στην πρόταση της Επιτροπής, με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 20 κράτη-μέλη). Μόλις λήξει η περίοδος εξέτασης και κανένας από τους συννομοθέτες δεν αντιταχθεί, ο Συμπληρωματικός κατ’ εξουσιοδότηση νόμος θα τεθεί σε ισχύ και θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πηγή

Μοιράσου το...