Διαψεύδει η Google: Το chatbot LaMDA δεν απέκτησε συνείδηση

Ο μηχανικός, Blake Lemoine, εργάζεται για τον οργανισμό Responsible AI της Google και δοκίμαζε εάν το μοντέλο LaMDA δημιουργεί «μεροληπτική γλώσσα» ή «ρητορική μίσους».

Η Google έθεσε έναν από τους μηχανικούς της σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών για φερόμενη παραβίαση των πολιτικών απορρήτου της, αφότου δήλωσε ότι ένα σύστημα chatbot τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να αποκτήσει συνείδηση, αναφέρει η Washington Post. 

Ο μηχανικός, Blake Lemoine, εργάζεται για τον οργανισμό Responsible AI της Google και δοκίμαζε εάν το μοντέλο LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) δημιουργεί «μεροληπτική γλώσσα» ή «ρητορική μίσους».

Οι ανησυχίες του μηχανικού φέρεται να προέκυψαν από «πειστικές απαντήσεις» που είδε το σύστημα AI να παράγει για τα δικαιώματά του και την ηθική της ρομποτικής. Τον Απρίλιο μοιράστηκε ένα έγγραφο με στελέχη με τίτλο «Is LaMDA Sentient?» που περιέχει μια απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του με το AI (αφού τέθηκε σε άδεια, ο Lemoine δημοσίευσε το αντίγραφο μέσω του λογαριασμού του στο Medium), το οποίο λέει ότι δείχνει το μοντέλο LaMDA να επιχειρηματολογεί «ότι έχει συνείδηση επειδή έχει συναισθήματα, και υποκειμενική εμπειρία».

Η Google πιστεύει ότι οι ενέργειες του Lemoine σχετικά με τη δουλειά του στο LaMDA έχουν παραβιάσει τις πολιτικές εμπιστευτικότητάς της, αναφέρουν οι Washington Post και The Guardian.

Δείτε επίσης:  Γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο- Tί «είδε» το τηλεσκόπιο Solar Orbiter

Ο κορυφαίος αμερικανικός κολοσσός στις μηχανές αναζήτησης ανακοίνωσε το LaMDA δημόσια στο Google I/O πέρυσι, με στόχο να βελτιώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις συνομιλίες, κάνοντας τες πιο φυσικές. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη παρόμοια τεχνολογία γλωσσικού μοντέλου για τη λειτουργία Smart Compose του Gmail ή για ερωτήματα στις μηχανές αναζήτησης.

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της Google είπε ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» ότι το LaMDA έχει συνείδηση. «Η ομάδα εξέτασε τις ανησυχίες του Blake Lemoine σύμφωνα με τις Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης μας και τον ενημέρωσε ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Του ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο LaMDA έχει συνείδηση (ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία για το αντίθετο)», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google  Μπράιαν Γκάμπριελ.
 

Δείτε επίσης:  Παραιτήθηκε ο ιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ - Ποιος ο διάδοχός του

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Μοιράσου το...