Γκρόσι: Εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ιράν στις συνομιλίες στην Τεχεράνη

Ο επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε την Τρίτη ότι ήθελε να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Ιράν στις συνομιλίες στην Τεχεράνη, λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των παγκόσμιων δυνάμεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Το πρακτορείο επιδιώκει να συνεχίσει και να εμβαθύνει τον διάλογο με την κυβέρνηση του Ιράν. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την κοινή μας εργασία για τη διαφάνεια και αυτό θα συνεχιστεί», είπε ο Γκρόσι, ο οποίος έφτασε στην Τεχεράνη τη Δευτέρα, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς τις συγκρούσεις με το Ιράν, από την σκληρή μεταχείριση των επιθεωρητών του έως την επανεγκατάσταση καμερών που θεωρεί «απαραίτητες» για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης.

Δείτε επίσης:  Ακριβαίνουν οι μεταβιβάσεις και γονικές παροχές λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Οι δύο κατηγορίες πολιτών που πρέπει να επισπεύσουν τις ενέργειές τους

Η Τεχεράνη και οι παγκόσμιες δυνάμεις θα ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις στις 29 Νοεμβρίου για να βρουν τρόπους να αποκαταστήσουν την πυρηνική συμφωνία από την οποία η Ουάσιγκτον αποχώρησε πριν από τρία χρόνια και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις στο Ιράν.

Από το 2019, το Ιράν έχει σταδιακά παραβιάσει τα όρια της συμφωνίας για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΟΑΕ που αποτελείται από 35 κράτη θα πραγματοποιήσει τριμηνιαία συνεδρίαση στις 24 Νοεμβρίου, κατά την οποία διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι πιθανό να ληφθούν μέτρα κατά του Ιράν από φόβο μήπως βλάψουν τις συνομιλίες.

Μετά τη συνάντηση με τον Γκρόσι, ο επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, Μοχάμαντ Εσλάμι, είπε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να επιλύσει τεχνικά ζητήματα με τον οργανισμό χωρίς να «πολιτικοποιήσει το θέμα».

Δείτε επίσης:  Τα διλήμματα του Εμανουέλ Μακρόν

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Πηγή

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email