Γερμανία: Τι επίδομα θέρμανσης σκέπτεται να δώσει η κυβέρνηση

Την απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας επιδιώκει να αντιμετωπίσει άμεσα η γερμανική κυβέρνηση, με την εισαγωγή επιδομάτων θέρμανσης, που στόχο έχουν να ελαφρύνουν κάπως τους αυξημένους λογαριασμούς, τους οποίους ήδη έχουν αρχίσει να λαμβάνουν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η υπουργός Υποδομών και Κατοικίας Κλάρα Γκέιβιτς, νοικοκυριά με δύο άτομα θα μπορούν να λάβουν εφάπαξ 175 ευρώ, συν 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, ένω όσοι ζουν μόνοι θα δικαιούνται εφάπαξ καταβολή 135 ευρώ.

Ειδικές προβλέψεις αναμένονται για δικαιούχους στεγαστικού επιδόματος, φοιτητές και νέους εργαζόμενους που βρίσκονται σε φάση πρακτικής άσκησης. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, το νομοσχέδιο σχετικά με τα ενεργειακά κόστη αναμένεται να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο εντός τριμήνου, με τα προβλεπόμενα επιδόματα να καταβάλλονται αμέσως μετά.

Δείτε επίσης:  Τα μυστικά του Αντόνοφ και το πανίσχυρο σερβικό λόμπι των όπλων

Πάνω από 6.000 κόστος ενέργειας για οικογένειες

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον έχει έρευνα της γερμανικής ιστοσελίδας συγκρίσεων τιμών αγοράς Check24, σύμφωνα με την οποία φέτος οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν αυξηθεί δραστικά και στη Γερμανία. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιανουαρίου 2022, το ετήσιο κόστος μιας οικογένειας για ενέργεια ξεπερνά τα 6.000 ευρώ -πρόκειται δηλαδή για περίπου 2.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021.

«Αυτή τη στιγμή η ενέργεια είναι πιο ακριβή από ποτέ» δήλωσε μάλιστα στο Spiegel ο Στέφεν Σούτνερ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Check 24. Βάσει υπολογισμών το κόστος θέρμανσης ειδικότερα έχει αυξηθεί κατά 107%. Τον Ιανουάριο του 2021, ένα μέσο γερμανικό νοικοκυριό πλήρωνε κατά μέσο όρο 1.193 ευρώ για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης ετησίως, ενώ πλέον το ποσό αυτό ανέρχεται γύρω 2.472 ευρώ.

Δείτε επίσης:  ΝΑΤΟ: Αναμένουμε ρωσική επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία

Πηγή

Μοιράσου το...