Βόρεια Ελλάδα: Τα καλύτερα road trips που μπορείτε να κάνετε!

Από τα Ζαγοροχώρια ως την Ξάνθη και από εκεί στην Έδεσσα και τα Γρεβενά, οι ωραιότερες αυτοκινητο-διαδρομές στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτές που θα δείτε παρακάτω.

Ένα από τα ωραιότερα road trip που μπορείς να κάνεις στην Βόρεια Ελλάδα είναι τα 111 χιλιόμετρα του Έβρου, από το Δέλτα ως την Αδριανούπολη. Κακή εποχή ο χειμώνας για να το κάνεις. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον ελληνικό βορρά συλλήβδην. Οι λάτρεις των μεγάλων αυτοκινητο-διαδρομών, των χειμωνιάτικων τοπίων, των παγωμένων λιμνών και των σπιτικών φαγητών που σερβίρονται πλάι σε αναμμένα τζάκια θα βρείτε στις διαδρομές που ακολουθούν τον παράδεισό σας.

Το Ηπειρώτικο
Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια – Μαστοροχώρια 

Χιλιόμετρα: από 150 έως 300, αναλόγως πόσα (Ζαγορο)χωριά θέλετε να δείτε
Ενδεικτικός χάρτης εδώ

Χάρτης Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια – Μαστοροχώρια 

Διαδρομή που ξεκινά με city break σε μια από τις πιο ζωντανές φοιτητουπόλεις του βορρά, και (παγωμένες) βόλτες στις όχθες της λίμνης της. Συνεχίζει προς βορρά, με μια στάση οπωσδήποτε στο σπήλαιο του Περάματος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα, και ανηφορίζει προς τα δυτικά ή κεντρικά Ζαγοροχώρια.

Δείτε επίσης:  Εύβοια: Σεισμός 3,7 ρίχτερ στους Ζάρακες

Το δύσκολο εδώ είναι να επιλέξετε ένα απ’ όλα για βάση σας –σκεφτείτε ως ξεχωριστή επιλογή πηγαίνει στο Μονοδένδρι και τον Βίκο, αν μας ρωτάτε, καθότι έχουν την ευκολότερη πρόσβαση στο φαράγγι.

Συνεχίζοντας… όλο επάνω, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στην Κόνιτσα (αφενός για το υπέροχο γεφύρι της, αφετέρου για το υπέροχο φαγητό που θα βρείτε) πριν πάρετε το δρόμο για την Πυρσόγιαννη και τη Βούρμπιανη, τα δύο μεγαλύτερα από τα σταματημένα στον χρόνο, και εντελώς πέτρινα, Μαστοροχώρια.

Φαγητό οπωσδήποτε στη Βούρμπιανη – αναζητήστε αγριογούρουνο στιφάδο. Στο χωριό θα βρείτε και ωραιότατα δωμάτια για την περίπτωση που θέλετε να μείνετε κάπου… μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Αλλιώς, κατηφορίζετε τις πλαγιές του Σμόλικα, για να επιστρέψετε στα Ζαγοροχώρια, εξ ανατολής αυτή τη φορά, και να μείνετε μερικές μέρες στην πανέμορφα Βωβούσα, στις όχθες του Αώου.

Το Δυτικό
Γρεβενά – Καστοριά – Φλώρινα – Έδεσσα – Νάουσα – Βέροια

Χιλιόμετρα: 268
Χάρτης εδώ

Γρεβενά – Καστοριά – Φλώρινα – Έδεσσα – Νάουσα – Βέροια

Σύντομη διαδρομή, με πολλές σούπερ ενδιαφέρουσες στάσεις: Τι γαστρονομία (στα Γρεβενά με τα μανιτάρια τους), τι λίμνη και παλιά πόλη στην Καστοριά, τι κρύο και χιόνια στο πιο παγωμένο σημείο της Ελλάδας (χαράς ευαγγέλια για τους χειμωνολάτρεις), απ’ όλα έχει εδώ. Και για το τέλος, μια από τις αγαπημένες μας πόλεις του ελληνικού βορρά, η Βέροια, με έναν από τους ατμοσφαιρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Βεργίνα, δίπλα της. Σημειώστε στα «οπωσδήποτε» της διαδρομής το πάρκο των καταρρακτών στην Έδεσσα, τα επισκέψιμα οινοποιεία γύρω από τη Νάουσα, για να δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρασιά της…

Δείτε επίσης:  Κακοκαιρία: Πλημμύρες και προβλήματα σε όλη τη χώρα - Έκλεισαν δρόμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Το Ανατολικό
Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη – Πομακοχώρια

Χιλιόμετρα: 263
Χάρτης εδώ

Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη – Πομακοχώρια

Διαδρομή που ξεκινά με city break και καταλήγει σε έναν εντελώς άλλο χωροχρόνο. Τα Πομακοχώρια μοιάζουν σταματημένα σε προηγούμενο αιώνα, και γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που θα δείτε ποτέ –εντάξει, όχι μόνο γι’ αυτό, και για το καλύτερο γιαουρτλού κεμπάπ στην Ελλάδα όλη, που θα φάτε στην Κοττάνη, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ενδιάμεσα, η Καβάλα και η Ξάνθη, δύο πόλεις-διαμάντια, η μία στη Μακεδονία η άλλη στη Θράκη, η πρώτη επάνω στη θάλασσα, η άλλη χτισμένη στις όχθες ενός ποταμού. Και οι δύο με τις παλιές τους γειτονιές, την πολυπολιτισμική κληρονομιά τους, τις βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια και το φαγητό που είναι και απίστευτο και οικονομικό (για τα αθηναϊκά τουλάχιστον δεδομένα). Μιλώντας για χρήματα, αν έχετε περιθώριο για μια εξτραβαγκάντζα, το Ιμαρέτ της Καβάλας είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα –και πιο ιστορικά– ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε όχι μόνο στην Καβάλα αλλά στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης:  Ο άγνωστος παραδοσιακός οικισμός του Ζαγορίου χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 960 μέτρων

Δείτε επίσης

The post Βόρεια Ελλάδα: Τα καλύτερα road trips που μπορείτε να κάνετε! appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...