Αυτά είναι τα 9 κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα που θα δούμε το 2023

Καθώς μετράμε αντίστροφα για την άφιξη του 2023, το περιοδικό Nature συνοψίζει τους 9 επιστημονικούς τομείς για τους οποίους και εκτιμάται πως η ανθρωπότητα αναμένεται να δει αλματώδεις εξελίξεις.

Μύριαμ Κιάσσου

Προσγειώσεις στη Σελήνη, εμβόλια mRNA και χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα είναι μεταξύ των επιτευγμάτων που θα διαμορφώσουν το τοπίο της έρευνας κατά το επόμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, καθώς μετράμε αντίστροφα για την άφιξη του 2023, το περιοδικό Nature συνοψίζει τους 9 επιστημονικούς τομείς για τους οποίους και εκτιμάται πως η ανθρωπότητα αναμένεται να δει αλματώδεις εξελίξεις.

Εμβόλια επόμενης γενιάς

Μετά την επιτυχή ανάπτυξη των εμβολίων mRNA κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19,η BioNTech στο Μάιντς της Γερμανίας αναμένεται να ξεκινήσει πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για εμβόλια mRNA κατά της ελονοσίας, της φυματίωσης και του έρπητα των γεννητικών οργάνων, εντός των επομένων εβδομάδων μάλιστα.

Η BioNTech συνεργάζετα με την Pfizer, με έδρα τη Νέα Υόρκη, για να δοκιμάσει ένα υποψήφιο εμβόλιο με βάση το mRNA για τη μείωση του ποσοστού του έρπητα ζωστήρα στον οργανισμό.

Η Moderna στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης έχει επίσης υποψήφια εμβόλια mRNA για τους ιούς που προκαλούν έρπητα των γεννητικών οργάνων και έρπητα ζωστήρα.

Προηγμένη ματιά στο διάστημα

Οι πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) προκάλεσαν παγκόσμιο δέος.

Μερικά από τα ευρήματα του JWST για το πρώιμο σύμπαν δημοσιεύθηκαν φέτος και οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας και τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου σχετικά με τα χαρακτηριστικά των γαλαξιών το επόμενο έτος.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης, το οποίο και ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της κατασκεύης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), πρόκειται να περιφέρεται γύρω από τον ήλιο για 6 χρόνια ώστε να τραβήξει φωτογραφίες για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος.

Δείτε επίσης:  NASA: Στέλνει αποστολή-τεστ στο διάστημα για πιθανό κίνδυνο από αστεροειδή

Πρόκειται να είναι έτοιμο εντός του 2023.

Το ίδιο ισχύει και για την αποστολή απεικόνισης και φασματοσκοπίας ακτίνων Χ της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη που θα ανιχνεύει την ακτινοβολία ακτίνων Χ από μακρινά αστέρια και γαλαξίες.

«Χαρτογράφηση» παθογόνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να δημοσιεύσει μια αναθεωρημένη λίστα παθογόνων παραγόντων, στους οποίους οι ειδικοί θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για την χρονιά που έρχεται καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικά απειλή για διευρυμένες εστίες μολύνσεων.

Περίπου 300 επιστήμονες θα επανεξετάσουν τα στοιχεία για περισσότερες από 25 οικογένειες ιών και βακτηρίων. για να εντοπίσουν παθογόνα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ένα μελλοντικός κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία.

Ταξίδια στο Φεγγάρι

Χρονιά δυνατών προκλήσεων θα είναι αναμφισβήτητα το 2023 όσον αφορά την διαστημική έρευνα αφού οι επιστήμονες αναμένουν τα στοιχεία από 3 τρεις αποστολές προς τη Σελήνη.

Το ρόβερ Rashid των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο σεληνιακός φακός της NASA και ο ιαπωνικός HAKUTO-R Mission 1 αναμένεται να επιχειρήσουν προσελήνωση εντός της επόμενης χρονιάς.. Απρίλιος.

Επίσης η αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας, Chandrayaan-3, θα προσγειωθεί κοντά στον Νότιο Πόλο στα μέσα του 2023.

Το 2023 θα γίνουμε επίσης κοινωνοί στο πρώτο ταξίδι πολιτών στη Σελήνη, με 11 άτομα να ξεκινούν μια ιδιωτική διαστημική πτήση διάρκειας 6 ημερών με τον πυραύλο SpaceX Starship.

Ευχάριστες ειδήσεις είναι πιθανόν να μάθουμε, εντός του 2023 και γύρω από τον τομέα των ερευνών για την θεραπεία της βήτα θαλασσαιμίας και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, δύο γενετικών διαταραχών του αίματος καθώς εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος δεν είναι απίθανο να υπάρξει η πρώτη έγκριση της θεραπείας γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, μετά από πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές που χρησιμοποίησαν το σύστημα CRISPR–Cas9 για την θεραπευτική προσέγγιση των δύο ασθενειών.

Δείτε επίσης:  Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε... λιγότερες γκάφες στο Twitter

Απώλεια και ζημιά

Η συμφωνία για ένα ταμείο στήριξης αναφορικά με τις απώλειες και τις ζημίες κατά τη διάρκεια της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου, τον περασμένο μήνα, σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την κλιματική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι πλούσιες χώρες που είναι ιστορικά υπεύθυνες για υψηλές εκπομπές θα αποζημιώσουν οικονομικά τα φτωχότερα έθνη, που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής.

Οι λεπτομέρειες αυτής της- αναμφισβήτητα ιστορικής απόφασης- εντούτοις πρέπει ακόμα να διερευνηθούν.

Συγκεκριμένα, φυσικοί αποκάλυψαν τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος του μιονίου g-2 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και αναμένεται να δημοσιεύσουν πιο ακριβή αποτελέσματα το 2023. Το πείραμα μελετά πώς συμπεριφέρονται τα βραχύβια σωματίδια γνωστά ως μιόνια στα μαγνητικά πεδία και δημιουργεί μια ευαίσθητη δοκιμή το τυπικό μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής.

Μια επιτροπή για το διάστημα «μετάβασης» προς αυτό το καθεστώς αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα τέλη Μαρτίου για να κάνει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο προσφοράς των καταβληθέντων κεφαλαίων- ως αποζημίωση.

Εν συνεχεία αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να λάβουν περαιτέρω ενημέρωση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης COP28 των Ηνωμένων Εθνών στο Ντουμπάι τον προσεχή Νοέμβριο.

Μιόνιο

Εντυπωσιακά ευρήματα αναμένονται και από τον τομέα της Φυσικής.

Φυσικοί αποκάλυψαν τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος του μιονίου g-2 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και αναμένεται να δημοσιεύσουν πιο ακριβή αποτελέσματα το 2023.

Το πείραμα μελετά πώς συμπεριφέρονται τα βραχύβια σωματίδια γνωστά ως μιόνια στα μαγνητικά πεδία με τα ευρήματα αυτά να αποτελούν σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής.

Δείτε επίσης:  Επιστήμονες αναφέρουν πως εντόπισαν μια αδρανή μαύρη τρύπα, εννέα φορές πιο μεγάλη από τον Ήλιο

Αλτσχάιμερ

Ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα φέρνει φυσικά και η πολυαναμενόμενη άφιξη ενός φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ καθώς εντός των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν εάν το φάρμακο, που επιβράδυνε τον ρυθμό γνωστικής έκπτωσης σε μια πολύ αισιόδοξη- από πλευράς ευρημάτων- κλινική δοκιμή1, μπορεί να γίνει διαθέσιμο σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Eisai και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Biogen και ονομάζεται Lecanemab.

Eίναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που καθαρίζει την πρωτεΐνη αμυλοειδούς-β που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο.

Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε 1.795 άτομα με Αλτσχάιμερ πρώιμου σταδίου και έδειξε ότι το Lecanemab επιβράδυνε τη διανοητική πτώση κατά 27% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συνιστά ένα μέτριο όφελος για τους ασθενείς ενώ άλλοι ανησυχούν για την ασφάλεια του φαρμάκου.

Αποθήκευση πυρηνικών
 

Η πρώτη εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων στον κόσμο πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί το επόμενο έτος στο Olkiluoto, ένα νησί στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Φινλανδίας.

Η φινλανδική κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή του υπόγειου αποθετηρίου το 2015, για την ασφαλή διάθεση των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων.

Έως και 6.500 τόνοι ραδιενεργού ουρανίου θα συσκευαστούν σε χάλκινα δοχεία, τα οποία θα καλυφθούν με πηλό και θα θαφτούν μέσα σε σήραγγες από γρανιτένιο βράχο 400 μέτρα κάτω από τη γη.

Το πυρηνικό υλικό θα παραμείνει σφραγισμένο εκεί για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια – μέχρι τότε τα επίπεδα ακτινοβολίας θα είναι ακίνδυνα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή

Μοιράσου το...