Ανοικτό παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από τον πρωθυπουργό. “Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα αποφασίσουμε για το Πάσχα”. Τί είπε για την εστίαση και για την απουσία Τσιόδρα

υποχρεωτικό εμβολιασμό

υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ανοιχτό παράθυρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν θα κάνουμε ή όχι Πάσχα στα χωριά μας, ενώ προέβλεψε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά την εορταστική περίοδο.

Ανοικτό παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του (Star), και ερωτηθείς σχετικά με την απροθυμία ενός σημαντικού κομματιού των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας να εμβολιαστούν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε :

«Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

Στο ερώτημα για το υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, όπως έγινε στην Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι.

Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή».

Δείτε επίσης:  Wall Street: ο Nasdaq γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών, κατρακυλώντας – 2,55%

Μήνυμα προς ηλικιωμένους

«Σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιστείτε το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας. Προχώρησε στην παραπάνω δραματική έκκληση, λέγοντας ότι τα εμβόλια «είναι ασπίδα προστασίας».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια» και ότι «πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν ώστε το τείχος προστασίας να αρχίσει από τους μεγαλύτερους στους νεότερους».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν».

«Δεν θα άντεχε η κοινωνία πιο σκληρό Lockdown», τόνισε για να διαβεβαιώσει ότι «δεν επιβάλλει η κυβέρνηση της απόψεις της στην επιτροπή των ειδικών», αλλά -όπως είπε- η κυβέρνηση δέχεται τις εισηγήσεις των ειδικών και παίρνει τις αποφάσεις, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.

Λείπει ο  Σ. Τσιόδρας

Σε ερώτηση για το κατά πόσο λείπει ο Σωτήρης Τσιόδρας από την ενημέρωση, είπε: «Πιστεύω ότι λείπει», υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι « ο ίδιος πήρε την απόφαση» και πως «ένας από τους λόγους είναι ότι στοχοποιήθηκε χυδαία».

Δείτε επίσης:  Το «τέλος της πανδημίας» με υπογραφή Μελόνι

Εστίαση μετά το Πάσχα

«Αν χρειαστεί νέα επίταξη στον ιδιωτικό τομέα θα το κάνω», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι το παρόν σχήμα «δουλεύει καλά».

Νωρίτερα είχε προαναγγείλει ότι «οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα επιτραπούν και τις καθημερινές».

Ερωτηθείς για την εστίαση, αφού τόνισε ότι «είναι καλύτερα να είμαστε έξω, από μέσα» και πως «ο καιρός είναι σύμμαχος», πρόσθεσε ότι «η εστίαση θα ανοίξει –εκτιμώ- μετά το Πάσχα» και δη με τραπεζάκια έξω.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα, το απέδωσε στην μετάλλαξη «που έκανε πολύ πιο μεταδοτικό τον ιό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέλαβε «την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών».

Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το Πάσχα διαβεβαίωσε, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στις συστάσεις των ειδικών.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα «κατηγορηματικό “όχι” στο ενδεχόμενο εκλογών το προσεχές Φθινόπωρο», σημειώνοντας ότι πρόθεση του είναι η «εξάντληση της τετραετίας». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τόνισε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση του, ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν την τετραετία της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα με τη δική του και να αποφασίσουν.

Για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»:

«Θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει απευθείας με την Ελλάδα συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Δείτε επίσης:  Ουκρανία: Λαβρόφ… όπως Μακρόν – Το νέο μακρύ τραπέζι συζητήσεων

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν ο Ερντογάν θα εξαγάγει την κρίση στο Αιγαίο:

«Εκτίμησή μου είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί. Οι αποφάσεις της ΕΕ ήταν ξεκάθαρες. Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη»

Για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης

«Δεν θα κάνω κάποια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη. Ο ιός μάς έχει εκπλήξει πολλές φορές», είπε ενώ ανέφερε ότι στις επόμενες 10 ημέρες τα self – testς θα είναι διαθέσιμα και στον γενικό πληθυσμό, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους» και ζήτησε από τους πολίτες να δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ, σε περίπτωση που αυτό είναι θετικό.

Για τον εορτασμό του Πάσχα

«Δεν θα υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη. Δεν θα υπάρξει πάντως πολιτική απόφαση». Δημιουργείται πολλές φορές η αίσθηση πολυφωνίας»

The post Ανοικτό παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από τον πρωθυπουργό. “Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα αποφασίσουμε για το Πάσχα”. Τί είπε για την εστίαση και για την απουσία Τσιόδρα appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...