«Έκτακτες» απαλλαγές ιδιοκτητών ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ με τροπολογία στη Βουλή – Ποιοι κερδίζουν

Σε «λίφτινγκ» της τελευταίας στιγμής στον ΕΝΦΙΑ με απαλλαγές από τον φόρο για όσους έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας επί οικοπέδων έως 5% προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για περίπου 13.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με 19.500 εμπράγματα δικαιώματα για τους οποίους δεν έχουν ακόμα εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για το σύστημα υπολογισμού του φόρου επιβαρύνονταν με άδικες χρεώσεις λόγω του χαμηλού ποσοστού συνιδιοκτησίας.

Μάλιστα με τη νέα διάταξη ορίζεται ότι η οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες που αναμένεται να λάβουν σήμερα τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβάλλουν τη πρώτη δόση έως τις 31 Μαΐου όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Δείτε επίσης:  ΠΑΟΚ: Πέντε ημέρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη!

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι με δικαίωμα επί οικοπέδου με ή χωρίς κτίσμα που το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5% απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου με συντελεστές 0,20%-1% που ισχύει όταν η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 400.000 ευρώ.

Επίσης, το συγκεκριμένο δικαίωμα επί του οικοπέδου δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας 400.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου που όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5%-20%.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω απαλλαγές δεν ισχύουν για δικαιώματα επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ούτε για δικαιώματα επί των κτιρίων που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, καθώς και των αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.

Δείτε επίσης:  Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας (07/06)

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2022 ο πρόσθετος φόρος για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ δεν εφαρμόζεται και για δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης καθώς και για δικαιώματα επί κτιρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31η.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτίρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται

Για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ η διάταξη ορίζει ότι καταβάλλεται σε έως 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Δείτε επίσης:  Basket League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ και Κολοσσού

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ έτους 2022, εφόσον η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί μέχρι και την 20ή Μαΐου 2022, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2022.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Μοιράσου το...