UBS: Γιατί το ράλι στις αγορές μετοχών θα είναι βραχύβιο
Οι μετοχές σημείωσαν ράλι την περασμένη εβδομάδα παρά την επιβράδυνση της δυναμικής των κερδών και τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει αυξημένος, εξηγεί η UBS. Μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών mega-caps, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τα σημάδια ανθεκτικότητας της ζήτησης από την Apple ήταν αρκετά για να στείλουν τη μετοχή της υψηλότερα την Παρασκευή, παρασύροντας μαζί της και τον δείκτη.
Οι αγορές υποστηρίχθηκαν επίσης από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται προς έναν πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, μετά τη μικρότερη του αναμενόμενου κατά 50 μονάδες βάσης αύξηση του ρυθμού της Τράπεζας του Καναδά, τα σχόλια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να οδεύει προς την ύφεση και δηλώσεις ορισμένων μελών της Fed σχετικά με το ενδεχόμενο για πιο ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων εξακολουθούν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τις ελπίδες για μια στροφή της κεντρικής τράπεζας.
Τι περιμένει η ελβετική τράπεζα
Μετά την άνοδο 4% την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 έχει πλέον άνοδο 9% από τις 12 Οκτωβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης βασίζεται στις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της και σχετίζονται με την ήδη επιφυλακτική τοποθέτηση των επενδυτών.
Μετά από εννέα συνεχόμενες εβδομάδες εκροών από τα παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια, οι επενδυτές τοποθέτησαν ξανά χρήματα σε μετοχές την εβδομάδα που έληξε στις 26 Οκτωβρίου: Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper, οι καθαρές εισροές σε παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεταβλητότητα των μετοχών μειώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον δείκτη VIX να μειώνεται από το 30 στην αρχή της εβδομάδας στο 26 την περασμένη Παρασκευή. Η πτώση αυτή μπορεί να προκάλεσε αγορές από συστηματικές στρατηγικές.
Ωστόσο, ενώ οι τεχνικοί παράγοντες και οι μεταβολές στο κλίμα των επενδυτών έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε περιοδικές αναπηδήσεις της αγοράς, η UBS δεν πιστεύει ότι η σχέση κινδύνου-απόδοσης ευνοεί ένα βιώσιμο ράλι στις μετοχές σε αυτό το στάδιο. Το ράλι των μετοχών στις αρχές της περασμένης εβδομάδας βασίστηκε στις ελπίδες μιας επικείμενης στροφής της πολιτικής της Fed. Όμως τα στοιχεία της Παρασκευής για τον πληθωρισμό ενισχύουν την υπόθεση ότι η Fed θα πραγματοποιήσει μια τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις 2 Νοεμβρίου. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και η Fed βλέπει την αξιοπιστία της σε κίνδυνο και αναμένει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τις τιμές, μέχρι τα επίσημα στοιχεία να δείξουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των τεχνολογικών μετοχών της mega-caps ήταν συνολικά απογοητευτικά. Υπήρξε περαιτέρω υποχώρηση στην ψηφιακή διαφήμιση, οι δαπάνες για το cloud μειώθηκαν, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι υποτονικό και οι αυξήσεις κόστους συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους για πολλές από αυτές τις εταιρείες. Τα αποτελέσματα της Apple ήταν τα καλύτερα μιας φτωχής σειράς ανακοινώσεων τεχνολογικών mega-caps και η μετοχή σημείωσε άνοδο 7,6%.
Πώς επενδύουμε σε αυτό το περιβάλλον
«Όπως προαναφέρθηκε, δεν πιστεύουμε ότι η σχέση κινδύνου-απόδοσης ευνοεί σήμερα ένα βιώσιμο ράλι στις μετοχές. Κατά την άποψή μας, οι επενδυτές θα πρέπει να δουν μειώσεις των επιτοκίων της Fed ή μια κοιλιά στην οικονομική δραστηριότητα στον ορίζοντα. Σήμερα, αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν», εξηγεί η UBS.
Όσον αφορά τις αποτιμήσεις, ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε τις (αισιόδοξες, κατά την άποψή τους) μελλοντικές προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή, ο δείκτης τιμών/κερδών (Ρ/Ε) του S&P 500 έχει αυξηθεί σε σχεδόν 17 φορές. «Θεωρούμε αυτή την αποτίμηση μη ελκυστική, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν αυξημένοι και δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου των αποδόσεων των ομολόγων. Το spread μεταξύ της απόδοσης των κερδών του S&P 500 και της απόδοσης των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Σε αυτό το περιβάλλον, διατηρούμε την εστίασή μας στον μετριασμό των βραχυπρόθεσμων πτωτικών κινδύνων, διατηρώντας παράλληλα ανοδική έκθεση για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εντός των μετοχών, μας αρέσουν οι στρατηγικές προστασίας του κεφαλαίου, η αξία και η ποιότητα ενεργητικού. Μας αρέσουν η παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η ενέργεια και έχουμε μια λιγότερο προτιμώμενη στάση για την ανάπτυξη, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και την τεχνολογία.
Τα αδύναμα κέρδη των τεχνολογικών mega-caps την τελευταία εβδομάδα υποστηρίζουν τη λιγότερο προτιμώμενη άποψή μας για την τεχνολογία», καταλήγει η UBS.