Οι έφηβοι προτιμούν chatbots για φίλους

Ένα τεράστιο ποσοστό εφήβων προτιμά πλέον τα AI chatbots από τους πραγματικούς φίλους

Περίπου το 33% των εφήβων ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τα AI chatbots για κοινωνική αλληλεπίδραση. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Common Sense Media, σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων που ζουν στην Αμερική βρίσκει τη συνομιλία με AI companions (chatbots) εξίσου ή περισσότερο ικανοποιητική από ό,τι η συνομιλία με τους φίλους τους στην πραγματική ζωή.

Διαβάστε επίσης: Το Grok λανσάρει sexbot για παρέα

Ενώ οι περισσότεροι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν τα AI chatbots ως ένα πρακτικό εργαλείο, περίπου το 33% ανέφερε ότι τη χρησιμοποιεί για κοινωνική αλληλεπίδραση και σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάσκησης στη συζήτηση, της συναισθηματικής υποστήριξης, της φιλίας και των ερωτικών επαφών.

Ορισμένοι μοιράζονται με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης τα πιο προσωπικά τους προβλήματα και μυστικά τους, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία: όπως σχολιάζει ο James Greig του περιοδικού Dazed, «δεν είναι καλή ιδέα να εμπιστευόμαστε αυτές τις πληροφορίες σε εταιρείες τεχνολογίας, ορισμένες από τις οποίες έχουν εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση στην προστασία των δεδομένων.

Δείτε επίσης:  Μοναδικές εικόνες από το Perseverance – Το πρώτο ηχητικό από τον Άρη

Διαβάστε επίσης: Ποιοι και πόσα κλέψανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Θα θέλατε πραγματικά ο Σαμ Άλτμαν ή ο Έλον Μασκ να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του εφηβικού σας ημερολογίου;».

Τα ευρήματα αυτά έρχονται εν μέσω μιας ευρύτερης κρίσης μοναξιάς ανάμεσα στους νέους: ουσιαστικά κάθε μορφή εφηβικής κοινωνικοποίησης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια (τρανό παράδειγμα ότι ο αριθμός των παιδιών που όργωναν τις γειτονιές της πόλης έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό), γεγονός που αντιστοιχεί σε αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους.

Διαβάστε επίσης: Η Βουλγαρία στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου

«Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι πραγματικοί, σοβαροί και καλά καταγεγραμμένοι»

Το να υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσει κανείς με AI chatbots μπορεί να φαντάζει ανακουφιστικό, αλλά αν αυτό αντικαθιστά την κοινωνικοποίηση στον πραγματικό κόσμο, συνιστά και γιγαντώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Δείτε επίσης:  V-timer: Διαχειριστείτε τον θερμοσίφωνα σας απομακρυσμένα

Ωστόσο, στα ευχάριστα νέα της ημέρας, η μελέτη της Common Sense διαπιστώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εφήβων προτιμά τις ανθρώπινες συνομιλίες και πάνω από τους μισούς είναι δύσπιστοι απέναντι στις συμβουλές που τους προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, με τους μεγαλύτερους εφήβους να είναι ακόμη πιο επιφυλακτικοί. Εξακολουθεί (ευτυχώς!) να είναι πολύ σπάνιο οι έφηβοι να περνούν περισσότερο χρόνο με AI μηχανές παρά με φίλους.

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνικό σεξ: ο ρομαντισμός του σήμερα

«Παρά τη σχετική καινοτομία των AI companions στο ψηφιακό τοπίο, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους νεαρούς χρήστες είναι πραγματικοί, σοβαροί και καλά καταγεγραμμένοι. Για παράδειγμα, η αυτοκτονία του 14χρονου Sewell Setzer III, ο οποίος είχε αναπτύξει συναισθηματικό δεσμό με έναν AI companion, επέστησε την προσοχή της χώρας στους πιθανούς κινδύνους που αυτές οι πλατφόρμες εγκυμονούν για τους ευάλωτους εφήβους (Roose, 2024).

Δείτε επίσης:  Μεϊμάρης για meta-Facebook: O Zuckerberg επιχειρεί ψευδαίσθηση λύσης στο όνειρο της τηλεμεταφοράς

Πρόσθετα παραδείγματα περιλαμβάνουν έναν 19χρονο που ενθαρρύνθηκε από έναν AI σύντροφο να σκοτώσει την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, και έναν 17χρονο που απομονώθηκε κοινωνικά και είχε βίαια ξεσπάσματα μετά από αλληλεπιδράσεις με AI companions. Και τα δύο καταδεικνύουν πώς οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να επεκταθούν πέρα από την ατομική ψυχική υγεία σε ευρύτερες οικογενειακές και κοινωνικές δυναμικές (Barry, 2025- Duffy, 2024)», αναφέρει η έκθεση.
Πηγή

Μοιράσου το...