Morgan Stanley: Συνθήκες… πολέμου και έλλειμμα ρεκόρ στις ΗΠΑ
Πρόβλεψη ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στο 18% φέτος και για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διατυπώνει η Morgan Stanley.
Δεδομένου του μεγέθους της διατάραξης της οικονομικής δραστηριότητας, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει βαθιά παγκόσμια ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους, με την ανάπτυξη να μειώνεται κατά 2,3%. Με την υπόθεση ότι η κορύφωση της επιδημίας θα είναι τους μήνες Απρίλιο/Μάιο, αυτό πιθανόν να ναρκοθετήσει και την ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου φέτος. Η Morgan Stanley προβλέπει για τις ΗΠΑ πτώση της τάξης του 30,1% (σε τριμηνιαία βάση) το 2ο τρίμηνο, με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο 12,8%.
Ταυτόχρονα, ο ρυθμός και το μέγεθος των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Από τα μέσα Ιανουαρίου, 23 από τις 30 κεντρικές τράπεζες έχουν χαλαρώσει τη νομισματική τους πολιτική, ανακοινώνοντας επιθετικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός της δημοσιονομικής δράσης έχει αυξηθεί σημαντικά και για φέτος η Morgan Stanley αναμένει το συνδυασμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 4,4% ή 2,8 τρισ. δολάρια. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το κυκλικά αναπροσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα των χωρών του G4 (Βραζιλία, Γερμανία, Ινδία και Ιαπωνία) και της Κίνας αθροιστικά θα αυξηθεί στο 8,5% του φετινού ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από το 6,5% το 2009.
Στις ΗΠΑ, η ταχύτητα και το μέγεθος της πολιτικής απόκρισης είναι επίσης χωρίς προηγούμενο. Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και έχει ξεκινήσει απεριόριστο (unlimited) QE και άλλες διευκολύνσεις δανεισμού πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην προηγούμενη κρίση.
Το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων έχει προχωρήσει, με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι το κυκλικά αναπροσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 14% του ΑΕΠ φέτος, αν το πακέτο διατηρηθεί στα 2 τρισ. δολάρια σε σχέση με 7% του ΑΕΠ το 2009, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1930. Συνολικά, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα ανέλθει σε περίπου 18% του ΑΕΠ φέτος.