Έλεγχοι στα νυχτερινά κέντρα: Η ΑΑΔΕ «έκλεισε τραπέζι»

Έλεγχοι στα νυχτερινά κέντρα: Η ΑΑΔΕ «έκλεισε τραπέζι» τα Σαββατόβραδα στα μπουζούκια και ο τζίρος που εμφανίζουν μεγάλωσε κατά 50%

Οι νέου τύπου έλεγχοι ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου σε 29 κέντρα διασκέδασης – Από τότε, κάθε Σάββατο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ παρευρίσκονταν στα ίδια καταστήματα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που δηλώνουν – Για τις διασταυρώσεις χρησιμοποίησαν από τα Google Maps, μέχρι… τα λουλούδια στις πίστες

«Φωτιά στα σαββατόβραδα», βάζουν οι αλλαγές στην εποπτεία των νυχτερινών καταστημάτων από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο οποίος εφαρμόζεται από τις αρχές του 2025 ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο. Άμεσα, μέσα σε μόλις ένα μήνα εφαρμογής τους, οδήγησαν σε αύξηση κατά 40% έως και 50% στους τζίρους που δηλώνουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης!

Διαβάστε επίσης: Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα και ενιαίο μητρώο για τα επιδόματα

Η νέα διαδικασία έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, καταγράφοντας τις εισπράξεις που δήλωναν από μόνα τους τα 29 κέντρα διασκέδασης με τους μεγαλύτερους τζίρους σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως αυτά καταγράφονται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος διαβίβασης αποδείξεων e-send, πριν την επίσκεψη ελεγκτών.

Ωστόσο, ο έλεγχος δεν σταμάτησε εκεί. Κάθε επόμενο Σάββατο, ειδικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ παρευρίσκονταν στα ίδια καταστήματα για να επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η διαδικασία αυτή επέτρεψε τη σύγκριση των στοιχείων που δηλώνονται ηλεκτρονικά με τα πραγματικά δεδομένα των πωλήσεων. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι οι καταγεγραμμένες εισπράξεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που, αρχικά, δεν ξεπερνούσαν συνολικά τις 821.000 ευρώ, εκτοξεύθηκαν από τη στιγμή που «έπεσε σύρμα» ότι ξεκίνησαν οι νέου τύπου έλεγχοι. Και κάθε επόμενο Σαββάτο οι εισπράξεις δεν έπεφταν ποτέ κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ, φτάνοντας στα 1,1 ή και στα 1,2 εκατομμύρια στα επόμενα.

Δείτε επίσης:  Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια: Το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου με 500 επιβάτες έξω από το λιμάνι του Πειραιά

Διαβάστε επίσης: Stargate: Το “στοίχημα” των $500 δισ.

Πώς έγιναν οι έλεγχοι;

Η ΑΑΔΕ έθεσε υπό παρακολούθηση τις εισπράξεις των 29 μεγαλύτερων νυχτερινών κέντρων, μέσω των στοιχείων που αποστέλουν μέσω Esend στο mydata.

Επίσης αξιοποιήθηκαν:

• ο αλγόριθμος εντοπισμού παραβατικότητας της ΑΑΔΕ,
• Στοιχεία από πλατφόρμες κρατήσεων τραπεζιών στα κέντρα, τα οποία αποκαλύπτουν κρατήσεις και πληρότητα των μαγαζιών αυτών
• Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζουν εκδηλώσεις ή εμφανίσεις καλλιτεχνών και άλλα μέσα προσέλκυσης πελατείας
• Εξετάστηκαν στοιχεία οδικής κίνησης από την υπηρεσία google maps, τα οποία δείχνουν αν υπήρχε αυξημένη ή μειωμένη προσέλευση και κίνηση στα στέκια διασκέδασης.

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί έσοδα 821.557 ευρώ συνολικά από τα 29 κέντρα διασκέδασης. Τα Σάββατα 18 και 25 Ιανουαρίου εμφανίστηκαν ελεγκτές στο κεντρικό ταμείο του καταστήματος, αλλά και στους χώρους που φυλάνε τα λουλούδια που πέφτουν στις πίστες, καταγράφοντας το απόθεμα και τα παραστατικά αγοράς τους. Στη συνέχεια και παρακολουθούσαν την διαβίβαση αποδείξεων στο mydata και συγκρίνουν τα προηγούμενα Σάββατα.

Διαβάστε επίσης: Τι θα κάνατε αν είχατε 300.000 ευρώ περίσσια;

Ταυτόχρονα από τον θάλαμο Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, στα συγκεκριμένα μαγαζιά άλλαξε η συχνότητα αποστολής στοιχείων των αποδείξεων που κόβονταν, ανά λεπτό αντί ανά ώρα ή ανά δίωρο και ανά μέρα που ήταν κανονικά. Έτσι η ΑΑΔΕ κατέγραψε όλη την (αυξημένη λόγω παρουσίας ελέγχου) κίνηση, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ανά ζώνη ώρας -όπως πχ από το άνοιγμα μέχρι την εμφάνιση του πρώτου ονόματος κλπ.

Δείτε επίσης:  Ζιαζιάς: Η Τουρκία θα επιχειρήσει «γκριζάρει» κατοικημένα νησιά

Στα επόμενα τρία βράδια Σαββάτου (1/2 , 8/2 και 15/2) υπήρξαν εντονότερη παρακολούθηση και επισκέψεις στα κέντρα με σοβαρές αποκλίσεις. Η επιχείρηση συντονιζόταν από την αίθουσα επιχειρήσεων και οι ελεγκτές είχαν εντολή να αγοράσουν μόνο ένα μπουκάλι νερό, όσο βρίσκονταν μέσα στο μαγαζί.

Κλείσιμο

Ο έλεγχος εστίασε κυρίως σε μαγαζιά όπου παρατηρήθηκε υπερβολική απόκλιση «πριν και μετά» την έναρξη της επιχείρησης «Πυρετός». Όπως, για παράδειγμα:

•σε ένα κέντρο διασκέδασης με απόκλιση στις δηλωθείσες εισπράξεις 272% (σχεδόν τριπλάσιες) εν συγκρίσει με εκείνες της 11ης Ιανουαρίου.
• σε άλλο κέντρο με απόκλίση 215%
• σε τρίτο κέντρο με απόκλιση 138%.

Έλεγχοι στα νυχτερινά κέντρα: Η ΑΑΔΕ «έκλεισε τραπέζι» τα Σαββατόβραδα στα μπουζούκια και ο τζίρος που εμφανίζουν μεγάλωσε κατά 50%
O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής

Οι Έλεγχοι σε μισθωτήρια και στις αποδείξεις άνω των 500 ευρώ. Ζητήθηκαν στοιχεία εξόφλησης καθώς πρέπει να πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε επίσης: Χαρίζει εδάφη της Ουκρανίας ο Τραμπ στον Πούτιν;

Τα έξι από τα μεγαλύτερα κέντρα από την έναρξη της δράσης εμφανίζουν αύξηση τζίρου μεγαλύτερου του 50%.

Αλλά πλέον αποκαλύπτεται και ότι ο πραγματικός τζίρος στο σύνολο των 29 επιχειρήσεων του κλάδου που επελέγησαν προς περαιτέρω έλεγχο, υπερβαίνει σημαντικά το 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως. Εμφανίζεται μάλιστα μία συστηματική οικειοθελής συμμόρφωση, καθώς δηλώνουν σαν είσπραξη 200-300.000 ευρώ περισσότερα ή πάνω από 40% συνολικά.

Δείτε επίσης:  Βρετανία: Συλλυπητήρια της βασίλισσας Ελισάβετ για τον θάνατο του Ντέσμοντ Τούτου

Συγκεκριμένα, οι τζίροι που εμφάνισαν τα προς έλεγχο κέντρα ήταν:

· Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025 (καταγραφή πριν τον έλεγχο): 821.557 ευρώ

· Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 (παρουσία ελέγχου): 1.172.747ευρώ

· Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 (παρουσία ελέγχου): 1.248.431 ευρώ ευρώ

· Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.059.734 ευρώ

· Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.187.558 ευρώ

· Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 (με περαιτέρω έλεγχο): 1.109.500 ευρώ.

Συνεπώς, και μελλοντικά κάθε τυχόν υστέρηση από τα δηλωθέντα που αποκαλύφθηκαν θα κτυπά «συναγερμό» για τις επισκέψεις από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Η ίδια ελεγκτική διαδικασία θα προχωρήσει και σε επιχειρήσεις με μικρότερους τζίρους. Ενώ θα ελεγχθούν και κατά πόσον εμφανίζονται στα επίμαχα μαγαζιά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους ή «αχυράνθρωποι».

Από τα καταστήματα που ελέγχθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, υπήρξαν κάποια στα οποία που επιβλήθηκαν πρόστιμα ή και αναστολή λειτουργίας, ορισμένα προσέφυγαν δικαστικά και πήραν άδεια να επαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, οι νέες διαδικασίες ελέγχου αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον κλάδο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Με την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων, οι φορολογικές αρχές στοχεύουν στην αυστηρότερη παρακολούθηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Πηγή

Μοιράσου το...