1+1 χωριά του Πηλίου το ένα δίπλα στο άλλο που δεν είναι τόσο γνωστά αλλά θα έπρεπε όλοι να τα επισκεφτούν!

Το Πήλιο αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου, αφού έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες είτε το επισκεφθούμε καλοκαίρι είτε χειμώνα. Μακρινίτσα Πορταριά και Τσαγκαράδα είναι από τα πλέον δημοφιλή χωριά για εκδρομή που δεν παύουν να μας γοητεύουν, αλλά στα μικρά κρυμμένα “διαμαντάκια” του τόπου αξίζουν πολλές ευκαιρίες!

Εδώ θα δείτε 2 υπέροχα πηλιορείτικα χωριά, το ένα πολύ κοντά στο άλλο και μια βόλτα στο καθένα θα σας αποκαλύψει τις ομορφιές τους…

Βυζίτσα

Δεν είναι τυχαίο ότι η Βυζίτσα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το χωριό της Μαγνησίας είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς, γεμάτη με όμορφους πύργους (του Κόντου, του Γερουλάνου, του Βέργου, του Καραγιαννόπουλου και άλλων). 

Τα περισσότερα αρχοντικά είναι χτισμένα με ντόπια πέτρα και πλάκες. Ορατές είναι η λιθοδομή και οι ξυλοδεσιές. Διαθέτουν αυλές και μικρότερα παράσπιτα όπως φούρνο, σπίτι για τον επιστάτη και στάβλο. Τα κτίρια έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους και σπάνια δημιουργούν συγκροτήματα. Τα αρχοντικά της Βυζίτσας είναι συνήθως τριώροφα με τετράγωνη κάτοψη. Οι στέγες αποτελούνται από ξύλινα δοκάρια και η τελική τους στρώση αποτελείται από ντόπιες σχιστόπλακες.

Βυζίτσα Πηλίου

Χαρακτηριστικό των κτιρίων είναι ότι η πρόσοψη άλλων είναι στον νότο και δεν έχουν ανοίγματα στον βορρά. Ο πάνω όροφος χρησιμοποιούταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και γι’ αυτό έχει πολλά παράθυρα και δεν έχει τζάκι.

Τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στη βόρεια πλευρά και στη νότια οι χώροι στους οποίους η οικογένεια βρισκόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πανέμορφο χωριό με το την υπέροχη φύση θα το βρει κάποιος ανάμεσα στις Μηλιές και τις Πινακάτες, στα 500 μέτρα υψόμετρο και σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από την πόλη του Βόλου. 

Δείτε επίσης:  Turkish Airlines και Air Serbia ανακοίνωσαν νέα συμφωνία κοινού κωδικού

Η πυκνή βλάστηση είναι χαρακτηριστικό της Βυζίτσας. Παντού υπάρχουν αιωνόβια πλατάνια, ελαιώνες, οπωροφόρα δέντρα και βότανα. Κόσμημα του χωριού αποτελεί και η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια. Εκεί θα δοκιμάσετε ντόπιες σπεσιαλιτέ και θα ζεσταθείτε με τσιπουράκι από τοπικούς παραγωγούς. 5 + 1 γραφικοί φθινοπωρινοί προορισμοί που θα φτάσετε οδικώς

Πριν φύγετε, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που έχει κτιστεί το 1789, την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από το 1725, το εκκλησάκι του Αθωνα, την κεντρική πλατεία με τη λιθόκτιστη κρήνη και την σκεπαστή Κρήνη “Μούσγα” του 1888. Εδώ θα δείτε πως να περάσετε 48 ώρες στο Πήλιο!

Βυζίτσα, η αρχιτεκτονική των σπιτιών στο χωριό

Μόλις 6 λεπτά με το αυτοκίνητο (2.9 χιλιόμετρα) μετά τη Βυζίτσα θα συναντήσετε το χωριό Πινακάτες, ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου και ας μην είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά.

Πινακάτες

Το χωριό βρίσκεται χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό, περίπου 25 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο και 5 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια».

Δείτε επίσης:  Η πρώτη πόλη που χτίστηκε στον κόσμο είναι ελληνική και βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Το χωριό διακρίνεται για τα ωραία αρχοντικά και το παραδοσιακό χρώμα. Να σημειωθεί πως οι αποστάσεις είναι μικρές από τα υπόλοιπα χωριά, για αυτό θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε κάποια αυτά, όπως τον Άγιο Γεώργιο, τη Βυζίτσα αλλά και τις Μηλιές.

Πινακάτες χωριό Πήλιο ηλιοβασίλεμα
Πινακάτες χωριό Πήλιο μέσα στο πράσινο

Ένα από τα μεγάλα μυστικά του Πηλίου είναι και το χωριό Πινακάτες, ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά, χτισμένο στις πλαγιές του Πηλίου με θέα τον Παγασητικό, σε υψόμετρο 580 μέτρα, περίπου 25 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο και 5 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

Πινακάτες χωριό Πήλιο παραδοσιακά σπίτια

Γιατί Πινακάτες;

Η ονομασία Πινακάτες προέρχεται από κάποιον από τους πρώτους κατοίκους του χωριού ο οποίος ονομάζονταν “πινακάς”, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν “πινάκια”.

Βασικό χαρακτηριστικό του τόπου η πηλειορίτικη αρχιτεκτονική στην πιο αυθεντική της μορφή, με τα σπίτια να ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή ομορφιά τους. Και μπορεί να μην είναι μέσα στα διάσημα χωριά της περιοχής, ωστόσο προσφέρεται για να γνωρίσουμε εκ των έσω την ντόπια φιλοξενία και τις ομορφιές της φύσης.

Το μυστικό του Πηλίου

Απομονωμένο χωριό για πολλά χρόνια, ζούσε στην σκιά των διάσημων κοντινών του οικισμών, ωστόσο κατάφερε με την ομορφιά του τοπίου, την γραφικότητα, την φιλοξενία αλλά και τα νόστιμα εδέσματα που προσφέρονται στις ταβέρνες του να προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που το λατρεύουν και επιστρέφουν πίσω ξανά και ξανά.

Δείτε επίσης:  Το πολυτελές ξενοδοχείο στην Χαλκιδική με την απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο που εντυπωσίασε τον Τάσο Δούση
Πινακάτες χωριό Πήλιο πλατεία

Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού θα απολαύσετε την αρχιτεκτονική των σπιτιών και θα κοντοσταθείτε δίπλα στις μαρμάρινες κρήνες με τα κρυστάλλινα νερά, κάτω από τα πλατάνια. Θα απολαύσετε καφέ και φαγητό στα καφενεία και εστιατόρια του χωριού, όπου οι κάτοικοι θα σας διηγηθούν πολλές ιστορίες του Πηλίου.

Πώς θα πάτε στις Πινακάτες

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χωριά του Πηλίου, έτσι και στις Πινακάτες, ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι γεμάτος στροφές. Το χωριό βρίσκεται στο κεντρικό Πήλιο, ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Βυζίτσα, και είναι 350 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Το κατάφυτο τοπίο με το χωριό να αγκαλιάζεται από τα έλατα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Πινακάτες χωριό Πήλιο πέτρινα σπίτια

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

The post 1+1 χωριά του Πηλίου το ένα δίπλα στο άλλο που δεν είναι τόσο γνωστά αλλά θα έπρεπε όλοι να τα επισκεφτούν! appeared first on Travelstyle.

Source

Μοιράσου το...