Το κρας τεστ της HSBC στο σχέδιο Ηρακλής
Κρας τεστ του Ηρακλή έναντι μιας απλής τιτλοποίησης και έναντι της διατήρησης των υφιστάμενων σχεδίων των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων κάνει η HSBC σε ανάλυσή της.
Όπως εξηγεί, ο βαθμιαίος αντίκτυπος έναντι μιας απλής τιτλοποίησης είναι εύκολο να εξηγηθεί. Οι τράπεζες κερδίζουν κεφάλαια (25 μονάδες βάσης κατά την εκτίμηση του οίκου) και χάνουν κερδοφορία [60 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά την HSBC].
Το κεφαλαιακό κέρδος, ωστόσο, μπορεί να είναι καθοριστικό στη διευκόλυνση της συναλλαγής. Η εγγύηση της κυβέρνησης μπορεί επίσης να βελτιώσει την τιμολόγηση πέρα απ’ όσο υπολογίζει η τράπεζα. Συνολικά εκτιμά ότι ο Ηρακλής είναι οικονομικά βιώσιμος καθώς τα οφέλη έναντι του κόστους, αν συγκριθεί με μια απλή τιτλοποίηση, υπερκαλύπτουν τα αρνητικά στοιχεία.
Πιο περίπλοκη είναι η «άσκηση» αν γίνει η σύγκριση με βάση τα υφιστάμενα σχέδια. Τα NPEs θα πέσουν κατά 36%, επιταχύνοντας τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 1,5 χρόνο έναντι του βασικού σεναρίου της HSBC. Τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 15%, με τον ROTE στο 5,5%, έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020. Το κεφαλαιακό χτύπημα από τη συναλλαγή θα οδηγούσε σε απώλεια κατά 230 μονάδες βάσης, κάτι που κάνει τις τράπεζες 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (PTBV).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, γράφει η HSBC, ότι συντασσόμαστε με τη μειονότητα και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να ολοκληρώσουν επιτυχημένα τα σχέδιά τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ο Ηρακλής θα βοηθήσει να διασκεδαστούν κάποιες από τις αμφιβολίες της πλειοψηφίας. Ως αποτέλεσμα, τονίζει, πιστεύουμε ότι θα είναι θετικό για την αντίληψη που έχει η αγορά για τις ελληνικές τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, η HSBC προτιμά την Alpha Bank.