Σε ποιο νησί ακυρώθηκε τελικά η παράταση του lockdown
Στις αρχές του μήνα μετά από εισήγηση της υποεπιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση, η Κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων, οι οποίες και μεταφέρονται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (+69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση).
Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί ίσχυσαν τα εξής:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας. Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα Παρασκευή 13 Αυγούστου.
Ωστόσο αξιολογήθηκαν εκ νέου από την Επιτροπή και κρίθηκε ότι στη Ζάκυνθο δεν θα παραταθούν τα μέτρα. Η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα ανακοίνωσε ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στο νησί του Ιονίου.
Σε τοπικό lockdown και το Ηράκλειο της Κρήτης
Σε καθεστώς τοπικού lockdown μπήκε από προχθές (11/8) η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με τις υγειονομικές Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην καρδιά του καλοκαιριού και παρά το ότι ο τουρισμός βρίσκεται στo peak του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, φαίνεται ότι εκτροχιάστηκαν τα κρούσματα σε επίπεδο χώρας.about:blank
Συγκεκριμένα χθες ανακοίνωσε: 4.181 κρούσματα (τρίτο υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας) κορωνοϊού συνολικά στην Ελλάδα. Από αυτά, 554 – ολοένα και αυξανόμενα – εντοπίζονται στην Κρήτη, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 275 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 181 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 73 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και 25 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Νούμερα που δείχνουν ότι, ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και παρά τα αυστηρά μέτρα, βρισκόμαστε πάλι στον ίδιο και χειρότερο παρονομαστή, με τα κρούσματα, αντί να μειώνονται, να αυξάνονται επικίνδυνα, οδηγώντας σε τοπικά lockdowns, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην οικονομία και στον τουρισμό.
Η έκρηξη κρουσμάτων στο Ηράκλειο οδηγεί στην εφαρμογή νέων αυστηρών μέτρων, σε μια ακόμη προσπάθεια εμπόδισης της διασποράς του ιού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα για το Ηράκλειο ήταν ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς φαίνεται μια δυναμική στην αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, έχει αυξηθεί πολύ η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην πόλη του Ηρακλείου, που ουσιαστικά σηκώνει το βάρος των νοσηλειών λόγω κορονοϊού στα δύο νοσοκομεία του – και δη στις ΜΕΘ.
Με αυτά τα ανησυχητικά δεδομένα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, σχετικά με αυτό το ζήτημα αλλά και για άλλες περιοχές που η επιδημιολογική τους εικόνα έχει χτυπήσει “κόκκινο”, όπως είναι η Ίος και η Πάρος.
Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο “κόκκινο” (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 11 Αυγούστου, στις 6 το πρωί, ισχύουν τα κάτωθι:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 1 το βράδυ έως 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Δείτε επίσης
- Πιθανόν η Αυστραλία να μείνει «κλειστή» για τουρίστες μέχρι τις αρχές του 2022
- Ryanair: Προειδοποιεί για πιθανές απάτες και συστήνει στους πελάτες της να κάνουν απευθείας κράτηση
- 6 δημοφιλή ελληνικά νησιά στο «όριο συναγερμού»
The post Σε ποιο νησί ακυρώθηκε τελικά η παράταση του lockdown appeared first on Travelstyle.