Πόλεμος στην Ουκρανία: Netflix, Apple και άλλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί γυρνούν την πλάτη στη Ρωσία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Netflix, η εταιρεία μόδας H&M, η τεχνολογική εταιρεία Oracle και πολλές άλλες διέκοψαν ή διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία την Τετάρτη λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις τη στιγμή που ένας Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε στο Reuters σχέδια για ενίσχυση της εταιρικής υποστήριξης.
Το Netflix έχει σταματήσει νέα έργα στη Ρωσία, ανέφερε το Variety, ενώ η H&M έχει σταματήσει όλες τις πωλήσεις εκεί και η Oracle είπε ότι ανέστειλε όλες τις λειτουργίες.
Η ανακοίνωση της Oracle στο Twitter ήρθε περίπου τρεις ώρες αφότου ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας ζήτησε μέσω Twitter την υποστήριξη από την εταιρεία. Ο αναπληρωτής υπουργός Aλεξάντερ Μπορικάνοφ είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει βοήθεια από 50 διαφορετικές εταιρείες, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την απομόνωση της Ρωσίας και για να πειστούν οι πολίτες να στραφούν εναντίον της κυβέρνησής τους. «Όσο περισσότερες οι κυρώσεις που επιβάλλονται, τόσο γρηγορότερη θα είναι και η αποκατάσταση της ειρήνης», είπε ο Μπορινάκοφ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν την Τετάρτη αυτές τις κυρώσεις, επιβάλλοντας ελέγχους στις εξαγωγές στη Λευκορωσία, μια βάση για ορισμένες από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης, καθιστώντας ακριβότερο για τη Ρωσία τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα για να θέσουν τη Λευκορωσία υπεύθυνη επειδή επέτρεψε την εισβολή του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσουν τον ρωσικό αμυντικό τομέα και τη στρατιωτική του ισχύ για τα επόμενα χρόνια, θα στοχεύσουν στις πιο σημαντικές πηγές πλούτου της Ρωσίας και θα απαγορεύσουν στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε επίσης τη δική της απαγόρευση στο 70% των εξαγωγών της Λευκορωσίας στο μπλοκ.
Τις τελευταίες ημέρες, παγκόσμιες μάρκες, όπως η Shell, η Apple και η Boeing, διέκοψαν τους δεσμούς τους ή σταμάτησαν τις πωλήσεις τους στη Ρωσία.
Η Μόσχα, η οποία αποκάλεσε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», απάντησε στην αυξανόμενη έξοδο δυτικών επενδυτών περιορίζοντας προσωρινά τις ρωσικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από ξένους.
Ωστόσο, ο κατάλογος των αγαθών, καταναλωτικών και βιομηχανικών, που δεν θα πωλούνται πλέον στη Ρωσία αυξάνεται καθημερινά.
Η εταιρεία κατασκευής χειμερινών ενδυμάτων Canada Goose Holdings (GOOS.TO) δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αναστείλει όλες τις πωλήσεις χονδρικής και ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία, ενώ η εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Electronic Arts Inc αφαιρεί τις ρωσικές ομάδες από το Παιχνίδι ποδοσφαίρου “FIFA 22” και παιχνίδι χόκεϊ “NHL 22”.
Ο Όμιλος Mercedes-Benz (MBGn.DE) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών προς τη Ρωσία καθώς και την τοπική κατασκευή, μετά από παρόμοια μέτρα αλλά παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford και η BMW.
Διαβάστε επίσης:
Μπλίνκεν κατά Ρωσίας: «Συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»