Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι ισχύει από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει μόνο για όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση

Εκπνέει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η μικρή παράταση στη χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έδωσε το υπουργείο Υγείας λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση των ραντεβού εμβολιασμού που είχαν δημιουργηθεί λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Η παράταση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχει κάνει κάποιος και την ενισχυτική δόση από τη Δευτέρα δεν θα έχει πλέον στην κατοχή του πιστοποιητικό εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στους χώρους όπου το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι απαραίτητο.

Δείτε επίσης:  Καιρός: Μέχρι 37 βαθμούς η θερμοκρασία - Πού και πότε θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης. Συγκεκριμένα:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Δείτε επίσης:  Ηλιόπουλος: Πώς έπεισε ο Τούρκος αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας του ψευδοκράτους τον κ. Γεωργιάδη;

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Δείτε επίσης:  Χωρίς φρένο ο κορονοϊός: 2.570 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι – Στους 506 οι διασωληνωμένοι, πάνω από 500 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Η Κομισιόν προτείνει παράταση του πιστοποιητικού κορονοιού μέχρι τον Ιούνιο του 2023

Source

Μοιράσου το...