Νήσος Σαπιέντζα: Έχει σχήμα καρδιάς και είναι στην Μεσσηνία – Γνωρίστε έναν ακόμα «κρυμμένο» παράδεισο της Ελλάδας
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα νησί που έχει σχήμα καρδιάς και όχι μόνο… Άγρια βλάστηση και τιρκουάζ νερά αποκαλύπτονται και ένας μοναδικός επίγειος παράδεισος σας προσκαλούν να γνωρίσετε κάποια από τα υπέροχα μέρη που “κρύβει” η Μεσσηνία…
Σε μια έκταση 8.500 στρεμμάτων, ανοιχτά της Μεθώνης, η νήσος Σαπιέντζα διαθέτει μοναδικό στη Μεσόγειο βοτανικό πλούτο, με πλατύφυλλα που ενώ στην ελληνική επικράτεια απαντώνται σε μορφή θάμνου, στο νησί είναι δένδρα που ξεπερνούν ακόμη και τα 12 μέτρα!
Προστατευόμενος τόπος το νησί αυτό ξεχωρίζει για το σχήμα του, που μπορείς να το ανακαλύψεις μόνο από ψηλα, με εικόνες που θα σας καθηλώσουν!
Σαπιέντζα θα πει “σοφία”
Κατά τους Ενετούς, σοφία ήταν η αρετή που έπρεπε να έχει κάθε ναυτικός για να μπορέσει να ταξιδέψει με ασφάλεια στα νερά ανοιχτά της Μεθώνης. «Navigare con sapienza» σημείωναν στους χάρτες της εποχής. Και η λέξη «σοφία» έπεφτε πάνω στο νησάκι. Έτσι πήρε και το όνομά του.
Από την αρχαιότητα ήταν ναυτικό πέρασμα, καθώς εκεί περνούσε ο ναυτικός δρόμος που ένωνε την Ιταλία με τη Μέση Ανατολή. Από την αρχαιότητα και στα χρόνια του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας το νησί αποτελούσε αγκυροβόλιο για τους στόλους. Μετά την υπογραφή της «συνθήκη της Σαπιέντζας» το 1209 το αγκυροβόλιο ανέλαβαν οι Βενετοί.
Σήμερα στον βυθό της θάλασσας κείτονται δεκάδες ναυάγια πλοίων, που χτύπησαν στα απότομα βράχια κατά το πέρασμα τους από το νησί. Ανάμεσα τους και γερμανικά καράβια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βυθίστηκαν από το περίφημο υποβρύχιο «Παπανικολής». Μάλιστα, η τοποθεσία «Καράβια» πήρε την ονομασία της από τα πλοία που βύθισε το θρυλικό υποβρύχιο. Τα πιο εντυπωσιακά είναι το ναυάγιο των «Κιόνων» και το ναυάγιο των «Σαρκοφάγων».
Οι κίονες ανακαλύφτηκαν το 1920 στον βυθό της Σαπιέντζας και πιθανόν προέρχονταν από το περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισαρεία της Παλαιστίνης. Ήταν κατασκευασμένοι από γρανίτη και είχαν φορτωθεί στα πλοία από τους Βενετούς για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη μετά τη καταστροφή της πόλης. Τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς βυθίστηκαν στα νερά της Σαπιέντζας.
Οι μαγευτικές “Πελοποννησιακές Οινούσσες”!
Η νήσος Σαπιέντζα μαζί με τη Σχίζα και την Αγιαμαριανή (Αγία Μαρίνα) συγκροτούν τις πελοποννησιακές Οινούσσες, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου. Ακόμη και σήμερα, τα νερά αυτά θεωρούνται δύσκολα. Θαλάσσια ρεύματα, άνεμοι και δύσκολα βράχια αναγκάζουν τους ναυτικούς να προσέχουν όταν πλέουν στη άκρη της Μεσσηνίας.
Η Σαπιέντζα είναι ακατοίκητο νησί και προσφέρει φιλοξενία σε σπάνια πουλιά και ζώα τα οποία βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Το δασαρχείο Καλαμάτας ελέγχει τον αριθμό τους και ορίζει κάθε χρόνο με αυστηρούς όρους την δυνατότητα για κυνήγι.
Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση βρίσκεται η Σπαρτόλακκα, μια κόκκινη κοιλάδα που οφείλει το χρώμα της στην απολιθωμένη γύρη των φυτών. Τα πιο ιδιαίτερα ζώα είναι οι κρητικοί αίγαγροι, γνωστά και ως κρι-κρι, τα οποία εισήχθησαν στο νησί το 1986. Τα σπάνια πουλιά στον φάρο της Σαπιέντζας απολαμβάνουν το τοπίο.
Ο ιστορικός φάρος του νησιού
Ένας φάρος στέκει αγέρωχος στο νησί, που δεν έχει φαροφύλακα και φωτοβολταϊκά συστήματα τον ηλεκτροδοτούν όλο τον χρόνο.
Χτίστηκε το 1886 με διαταγή της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, η οποία επιστράτευσε τους καλύτερους αρχιτέκτονες μηχανικούς της εποχής για να τον κατασκευάσουν. Ο φάρος ήταν ο δυνατότερος της Μεσογείου, αφού η εμβέλειά του έφτανε γύρω στα 50-55 ναυτικά μίλια. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πρώτοι που ανέβηκαν στο νησί ήταν οι Ιταλοί κατακτητές, οι οποίοι για να ξεγελάσουν τις νηοπομπές μείωσαν την εμβέλειά του. Σήμερα ο φάρος πραγματοποιεί τρεις αναλαμπές στα 17 δευτερόλεπτα.
Καρδαμύλη… ένας «κρυμμένος» επίγειος παράδεισος!
Ένας ακόμη “άσσος” της Μεσσηνίας είναι η όμορφη Καρδαμύλη! Ετυπωσιακές παραλίες, τεράστιος φυσικός πλούτος, γραφικά τοπία, κομψοί ξενώνες, ωραίο φαγητό και δυνατότητα για ενδιαφέρουσες κοντινές αποδράσεις, η ιστορική Καρδαμύλη αποτελεί σίγουρα έναν «κρυμμένο θησαυρό» όχι μόνο της Μεσσηνιακής Μάνης αλλά της Ελλάδας.
Η Καρδαμύλη
Σε μια εκπληκτική περιοχή στη νότια Πελοπόννησο, σε ένα σκηνικό εντυπωσιακά θεατρικό, γεμάτο αντιθέσεις από κρυστάλλινα γαλάζια νερά, μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, άγριους ελαιώνες, καταπράσινες πλαγιές και απόμακρα χιονοσκέπαστα βουνά, βρίσκεται η Καρδαμύλη, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, στην ανατολική άκρη του μεσσηνιακού Κόλπου.
Διατηρήθηκε ως μικρή ή μεγάλη πόλη, με το πανάρχαιο όνομά της εδώ και σχεδόν 3.250 χρόνια! Είναι η Καρδαμύλη η Αρχαϊκή, η Μεσσηνιακή, των Ελευθερολακώνων, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, η Καρδαμύλη η Μανιάτικη, των Καπεταναίων και των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων.
Απλώνεται κατά μήκος του δρόμου που πηγαίνει νότια, από την πόλη της Καλαμάτας (35 χλμ. από εκεί) προς την χερσόνησο της Μάνης, στα «πόδια» του Ταΰγετου και παραμένει ένα από τα πιο καλοφυλαγμένα… μυστικά της νότιας Μεσογείου: ένα μικρό, άθικτο καταφύγιο που καμαρώνει για τα εντυπωσιακά αρχοντικά του, τους κατάφυτους κήπους, το γραφικό λιμανάκι και τις φανταστικές παραλίες.
Αν και είναι ένα μικρό χωριό, αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προορισμό, ενώ θα μπορούσε να γίνει το τέλειο ορμητήριο για εκδρομές και στη γύρω περιοχή.
Εξίσου όμορφη με την Μεσσηνιακή είναι και η Λακωνική Μάνη! Δείτε τη, από ψηλά: Λιμένι, Αρεόπολη, Βάθεια, Γερολιμένας…
Η αρχιτεκτονική των κτηρίων εδώ, προέρχεται κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά τα σχέδια παραμένουν πιστά στις παραδοσιακές φόρμες. Εκεί θα δείτε παλιά σπίτια και πυργόσπιτα, γραφικά στενάκια και όμορφες γωνιές.
Το χωριό άρχισε να ευημερεί πριν από εκατό χρόνια περίπου, στηριζόμενο οικονομικά στην τοπική παραγωγή ελαιολάδου, στο παλαιό μικρό εργοστάσιο σαπουνιών και στην έντονη κινητικότητα του μικρού λιμανιού.
Ο πληθυσμός του έφθασε σε ακμή στην αρχή της δεκαετίας του ‘20 αλλά στα μέσα του εικοστού αιώνα, πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στην Αθήνα, τη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Οι τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν να επιδείξουν μια σημαντική αύξηση του τουρισμού, ενώ το χειμώνα πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τη συγκομιδή της ελιάς.
Μπροστά στην πόλη βρίσκεται μια μικρή χερσόνησος, ανάμεσα σε δυο πεντακάθαρες παραλίες με βότσαλο και άμμο και απέναντί της ένα νησάκι, η Μερόπη, με ερείπια Ενετικών τειχών και μία μονόκλιτη Βασιλική χωρίς τρούλο, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε τον παλιό οικισμό της Παλιάς Καρδαμύλης, που είναι κτισμένη στην πλαγιά του βουνού, πάνω από το νεότερο οικισμό, με τα πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την όμορφη εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα και το περίφημο μουσείο των Μούρτζινων.
Μάθετε ακόμα περισσότερα για το ταξίδι σας στη Μάνη: Ατμοσφαιρικοί οικισμοί, εκπληκτικές παραλίες και σπήλαια που εντυπωσιάζουν…
Παραλίες
Οτι εποχή και να είναι, δεν μπορεί να γράφουμε για την Καρδαμύλη και να μην γίνει ξεχωριστή αναφορά γιε τις παραλίες! Στην Καρδαμύλη και στη γύρω περιοχή, βρίσκονται παραλίες με κρυστάλλινα νερά, όπως τα Ριτσά, βόρεια του οικισμού, με το χοντρό, λευκό βότσαλο, το Καλαμίτσι, με τα ψηλά κυπαρίσσια, τα βαθυγάλανα Δελφίνια, την παραλία της Καλογριάς κοντά στη Στούπα και πιο νότια, κοντά στην Αρεόπολη, το Λιμένι, αλλά και πολλές ακόμη εκπληκτικές παραλίες, ανάλογα τι ψάχνετε!
Δείτε την Καρδαμύλη μέσα από το βίντεο
Κοντινές εκδρομές
Η Μάνη χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά τοπία με αντιθέσεις και άγρια ομορφιά: βραχώδεις βουνοπλαγιές που κατηφορίζουν για να συναντήσουν σμαραγδένιες αστραφτερές θάλασσες, κάστρα, πύργοι και μικροσκοπικά χωριά σημαδεύουν τις πλαγιές σε κάθε στροφή των μικρών στριφογυριστών δρόμων κατά μήκος της ακτής. Με αφθονία από μονοπάτια, ανέγγιχτο περιβάλλον, αρκετές διαδρομές για πεζοπορία, διάσημες ιστορικές περιοχές και εξαιρετικά όμορφα τοπία, η Μάνη έχει να προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη.
Κοντά στην Καρδαμύλη, 16 χλμ. ΒΔ, βρίσκεται το κάστρο της Ζαρνάτας και ΝΑ το Προάστιο, ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής και τα όμορφα ψαρολίμανα της γραφικής Στούπας και του Αγίου Νικολάου. Στον Ταΰγετο, επισκεφτείτε το αμφιθεατρικό, γραφικό Προσήλιο και το «μπαλκόνι» της Μάνης, τα Τσέρια, με την εκπληκτική θέα.
Στη γύρω περιοχή μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το φαράγγι του ποταμού Βυρού (ξεκινάει από το δάσος της Βασιλικής στον Ταΰγετο, κατηφορίζει περίπου για 20 χλμ. και καταλήγει στην Καρδαμύλη) με την άγρια ομορφιά του, στο οποίο βρίσκονται λαξεμένοι και οι τάφοι των Διόσκουρων, καθώς και οι πηγές του Βυρού ποταμού, την περιοχή του Φονέα με την όμορφη παραλία με τα κυπαρίσσια και τον χαρακτηριστικό βράχο, τον Κάμπο και το χωριό Σταυροπήγιο με τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια.
Για πιο μακρινές αποδράσεις, σας προτείνουμε τον Διρό, με το διάσημο σπήλαιό του, την Αρεόπολη, το Πόρτο Κάγιο, την όμορφη Βάθεια με τους πύργους της και το Ακρωτήρι Ταίναρο με τον φάρο, ενώ στα βόρεια, κοντά στη Σπάρτη, επισκεφτείτε τον Μυστρά, τη Βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:
- Μεσσηνία: Τα καλύτερα ξενοδοχεία για check in!
- Οι μαγευτικές παραλίες της Μεσσηνίας που πρέπει να γνωρίσετε!
- Μεσσηνιακή Μάνη: Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός για τις διακοπές σου! (photos)
The post Νήσος Σαπιέντζα: Έχει σχήμα καρδιάς και είναι στην Μεσσηνία – Γνωρίστε έναν ακόμα «κρυμμένο» παράδεισο της Ελλάδας appeared first on Travelstyle.