Νέα ενεργειακή συμφωνία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν

Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με την οποία το Μπακού θα προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός  καλωδίου μήκους 1.195 χιλιομέτρων.

Η συμφωνία που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι προβλέπει την κατασκευή ενός καλωδίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ουγγαρία μέσω Γεωργίας και Ρουμανίας .

«Αποφασίσαμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε στους αξιόπιστους ενεργειακούς μας εταίρους», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Βουκουρέστι.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , η ΕΕ έχει επιδιώξει στρατηγικές συνεργασίες για να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. «Είναι επίσης σημαντικό να βασίσουμε το μέλλον μας σε καθαρές, προσιτές και ασφαλείς πηγές ενέργειας. Και αυτές είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  σημείωνοντας ότι η συμφωνία δίνει μεγάλη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Νέα γέφυρα ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν».

Δείτε επίσης:  Συνελήφθη ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στο Σουδάν

Οι εργασίες κατασκευής του καλωδίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, αλλά δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2029 το νωρίτερο. Σύμφωνα με δήλωση της ρουμανικής Προεδρίας, η συμφωνία προβλέπει επίσης αυξημένη συνεργασία σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες, παραγωγή υδρογόνου και υποδομές μεταφοράς ενέργειας.

Συμφωνία «ροκ εν ρολ»

«Ετοιμαζόμαστε να κατασκευάσουμε το μακρύτερο υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. «Αν ήμουν νεότερος, θα έλεγα ότι πρέπει να είσαι ροκ εν ρολ για να φτιάξεις ένα τέτοιο καλώδιο».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ χαιρέτισε τη συμφωνία ως «τη συμβολή μας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια» και «μια νέα γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν».

Δείτε επίσης:  Μόσχα: Οι ξένοι «μισθοφόροι» στην Ουκρανία δεν θα θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου

Ωστόσο, υπάρχει και έντονη κριτική για τη συνεργασία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν. Η χώρα είχε επιτεθεί στη γειτονική της Αρμενία μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο . Αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές που πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να μπλοκάρουν τον Διάδρομο Λατσίν, ο οποίος συνδέει την Αρμενία με τον αρμενικό πληθυσμό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ελέγχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Οι παρατηρητές φοβούνται μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε επίσης ότι το καλώδιο δίνει στη Γεωργία την ευκαιρία να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Το έργο επιτρέπει επίσης τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες όπως η Μολδαβία και υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

Δείτε επίσης:  Επικοινωνία Μακρόν με τον νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Α. Αλμπανέζι

Πηγή

Μοιράσου το...