Νέα έρευνα: Μήπως τελικά το κουτσομπολιό κάνει καλό;

Το κουτσομπολιό για πολλούς είναι κοινωνικά αρνητική συμπεριφορά και οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το αποφεύγουν, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη ίσως τελικά δεν είναι τόσο κακό. Το κουτσομπολιό διευκολύνει την κοινωνική διασύνδεση των ατόμων και επιτρέπει την έμμεση απόκτηση πληροφοριών για τον κόσμο μέσω των εμπειριών άλλων ανθρώπων.

Όταν κάποιος κουτσομπολεύει, δεν διαδίδει απαραιτήτως φήμες ή μιλά αρνητικά για άλλους ανθρώπους. Ενδεχομένως να πρόκειται για σύντομες και μικρής έκτασης συνομιλίες δια ζώσης ή διαδικτυακά. Σε προηγούμενη έρευνα διαπιστώθηκε, ότι περίπου το 14% των καθημερινών συνομιλιών των ανθρώπων περιλαμβάνουν κουτσομπολιό, κυρίως ουδέτερου χαρακτήρα.

«Το κουτσομπολιό είναι μια περίπλοκη μορφή επικοινωνίας που συχνά παρεξηγείται», αναφέρει σχετικά ο Eshin Jolly, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Computational Social Affective Neuroscience Laboratory (COSAN) συγγραφέας της μελέτης μαζί με τον Luke Chang, βοηθό καθηγητή ψυχολογίας και διευθυντή του εργαστηρίου COSAN στο Ντάρτμουθ. «Μπορεί να είναι ένα μέσο κοινωνικής και ουσιαστικής σύνδεσης», προσθέτει ο Jolly.

Ο Jolly και ο Chang θέλησαν να διερευνήσουν, το γιατί οι άνθρωποι στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή περνούν τόσο πολύ χρόνο ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους, και προσπάθησαν να προσδιορίσουν γιατί οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν και ποια ανάγκη τους αυτό εξυπηρετεί.

Δείτε επίσης:  Στο επόμενο δεκαήμερο ανοίγουν σχολεία, τουρισμός, υπορτοπικές μετακινήσεις – Επιπλέον 3.300.000 εμβόλια παραλαμβάνει η χώρα τον Μάϊο

Δημιούργησαν ένα παιχνίδι στο διαδίκτυο για να εξετάσουν το ρόλο του κουτσομπολιού και πώς εκδηλώνεται, καθώς οι πληροφορίες γίνονται πιο αβέβαιες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι συμμετέχοντες έπαιξαν 10 γύρους του παιχνιδιού σε ομάδες των έξι ατόμων. Σε κάθε γύρο, στους παίκτες δόθηκαν 10$ και η δυνατότητα να επιλέξουν να κρατήσουν τα χρήματα ή να επενδύσουν οποιοδήποτε μέρος τους σε ένα ομαδικό ταμείο που πολλαπλασιάστηκε επί 1,5 και μοιράστηκε εξίσου μεταξύ των παικτών. Το παιχνίδι δημιουργεί μια εγγενή ένταση μεταξύ εγωιστικής ελεύθερης συμπεριφοράς και συνεργατικής συμπεριφοράς.

Σε ορισμένες συνθήκες, οι πληροφορίες ήταν περιορισμένες, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να παρατηρούν τη συμπεριφορά άλλων παικτών στην ομάδα τους. «Η έμπνευσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα σενάριο που να μοιάζει με την κανονική ζωή, στο οποίο είστε μέλος μιας κοινότητας και επηρεάζεστε από τις ενέργειες όλων των άλλων μελών της κοινότητας, την ώρα που σπάνια τις παρατηρείτε», εξήγησε ο Jolly. Σε ορισμένα παιχνίδια, οι παίκτες μπορούσαν να συνομιλήσουν ιδιωτικά με έναν άλλο παίκτη της ομάδας. Αυτό επέτρεψε στους παίκτες να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των άλλων παικτών στον «σύντροφό» τους, όπως για παράδειγμα το εάν κάποιος άλλος παίκτης ήταν ελεύθερος. Στη συνέχεια, οι παίκτες ανέφεραν την προθυμία τους να παίξουν ξανά με κάθε παίκτη.

Δείτε επίσης:  Ρωσία: Νεκροί είναι οι δύο πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους Su-30 που κατέπεσε στη Σιβηρία

Στην μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Current Biology, παρατηρήθηκε το πώς το κουτσομπολιό είναι μια μορφή «πλούσιας, πολύπλευρης επικοινωνίας» με πολλές κοινωνικές λειτουργίες. Διαφορετικοί τύποι κουτσομπολιού προέκυψαν ανάλογα με την ποσότητα των διαθέσιμων πληροφοριών. Οι αυθόρμητες συνομιλίες για μερικούς παίκτες ήταν πιο συχνές κατά τη διάρκεια παιχνιδιών όταν αυτοί μπορούσαν να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά των υπόλοιπων μελών της ομάδας τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης επίσης, οι συμμετέχοντες που συνομιλούσαν ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι μεταξύ τους στο τέλος του παιχνιδιού και μάλιστα μοιράστηκαν παρόμοιες εντυπώσεις από τους άλλους παίκτες στην ομάδα τους.

Ο Chang εξηγεί ότι «Ανταλλάσσοντας πληροφορίες με άλλους, το κουτσομπολιό αποτελεί έναν τρόπο δημιουργίας σχέσεων. Περιλαμβάνει εμπιστοσύνη και διευκολύνει έναν κοινωνικό δεσμό που ενισχύεται καθώς πραγματοποιείται περαιτέρω επικοινωνία».

Δείτε επίσης:  ΕΕ – Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Εκτός της «πράσινης λίστας» Αργεντινή, Αυστραλία και Καναδάς

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κουτσομπολιό δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε «αβάσιμη συζήτηση για ζητήματα περιορισμένου ή ρηχού ενδιαφέροντος». Τα ευρήματα της ομάδας για το ρόλο του κουτσομπολιού συνάδουν με τη δημιουργία μιας «κοινής πραγματικότητας» στην οποία φίλοι και συνάδελφοι βρίσκουν συχνά κοινούς δεσμούς, συνάπτουν συμμαχίες, ανταλλάσσουν προσωπικές πληροφορίες και συζητούν τη συμπεριφορά άλλων για να επιτύχουν συναίνεση κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά.

«Το κουτσομπολιό μπορεί να είναι χρήσιμο επειδή βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν μέσα από τις εμπειρίες των άλλων, επιτρέποντάς τους να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο» σχολιάζει ο Jolly.

 

Πηγή: Sciencedaily

The post Νέα έρευνα: Μήπως τελικά το κουτσομπολιό κάνει καλό; appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Μοιράσου το...