Μαλί: Τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 40 αμάχους, συνεργάτες κατ’ αυτούς αντιπάλων τους        

Κάπου σαράντα άμαχοι δολοφονήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Μαλί από μέλη οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε βόρεια περιοχή της αφρικανικής χώρας που έχει μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ τζιχαντιστών, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές εκεί.

«Έχουμε τουλάχιστον σαράντα νεκρούς αμάχους σε τρεις τοποθεσίες» στα περίχωρα της Τεσί, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πολιτικός αξιωματούχος στον τομέα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά του.

Διευκρίνισε πως ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός, καθώς οι πληροφορίες φθάνουν αργά και τμηματικά από την απομονωμένη και επικίνδυνη ζώνη.

Δείτε επίσης:  Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας σε Πειραιά και Ανάβυσσο - Οικονομικές διαφορές το κίνητρο

«Επρόκειτο για άμαχους που κατηγορήθηκαν από μια οργάνωση πως συνεργάζονταν με άλλη» ομάδα τζιχαντιστών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο άνθρωποι από την Τεσί, που έχουν εγκατασταθεί αντίστοιχα στην Γκαό και στην Μπαμακό, επιβεβαίωσαν το εύρος των σφαγών αφού μίλησε με επιζήσαντες.

Ο Μουσά Αγκ Ασαρατουμάν, εκπρόσωπος συμμαχίας παραστρατιωτικών ομάδων, έδωσε παρόμοιο απολογισμό.

Τα γεγονότα αυτά καταγράφηκαν στη λεγόμενη περιοχή των τριεθνών συνόρων, μια από τις εστίες της βίας που συνταράσσει το Σαχέλ. Το Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΣ) και η Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), συμμαχία οργανώσεων που ανήκουν στο νεφέλωμα της Αλ Κάιντα, δρουν εκεί. Πέραν του ότι επιτίθενται στον στρατό του Μαλί και στις ξένες δυνάμεις, έχουν εμπλακεί από το 2020 σε πόλεμο ανάμεσά τους για τον έλεγχο εδαφών.

Δείτε επίσης:  Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Η Τεσί, αγροτική κοινότητα στην περιφέρεια Γκαό, έχει μετατραπεί σε θέατρο μαχών μεταξύ τζιχαντιστών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο οι συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών προβάλλονται στα ΜΜΕ. Οι αρχές του Μαλί, όπου έγινε πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020, δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Τεσί.

Στην περιοχή είναι κομμένο το δίκτυο τηλεφωνίας εδώ και χρόνια, κάνοντας δύσκολη τη συγκέντρωση πληροφοριών. Απομονώθηκε ακόμη περισσότερη όταν ο δρόμος που συνδέει την Τεσί με την Ανσονγκό, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, κόπηκε στο ύψος του ποταμού Νίγηρα το 2020, όταν τζιχαντιστές πυρπόλησαν το φέρι που συνέδεε τις δύο όχθες.

Οργανώσεις αρωγής τονίζουν συχνά ότι οι άμαχοι στο Μαλί πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα του χάους που έχει επικρατήσει στο Μαλί από το 2012.

Δείτε επίσης:  Εθνική ομάδα: Έκανε το πρώτο βήμα στο Eurobasket 2022 – Δείτε highlights και δηλώσεις

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Source

Μοιράσου το...