Θεανώ Καπέτη στο Newsbomb.gr: Το αντεργατικό έκτρωμα είναι απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων

Την θέληση του ΚΚΕ να «αγκαλιάσει» εργαζόμενους, αυταπασχολούμενους, αγρότες, επιστήμονες, διανοούμενους, καλλιτέχνες, και νέους ανθρώπους μέσα από τις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του, εκφράζει μέσα από το Newsbomb.gr η Θεανώ Καπέτη, συμπληρώνοντας πως στόχος του Περισσού είναι να τους εμπνεύσει με την πολιτική του, έτσι ώστε «να ενταχθούν στην καθημερινή πάλη, σε όλες τις πολιτικές μάχες μαζί με το ΚΚΕ, να συμβάλλουν στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Η Θεανώ Καπέτη, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Πολιτικό Γραφείου του κόμματος και στη θέση της Γραμματέως της ισχυρής οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση αρνείται να κάνει αρνείται να στηρίξει τη δημόσια Υγεία και να λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας, ενόψει και νέων μεταλλάξεων και η ουσιαστική ενημέρωση για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.

Ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού, τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει αποκλειστικά στη χρεοκοπημένη συνταγή της «ατομικής ευθύνης» και στη λογική της «ανταπόδοσης», συνεχίζοντας τα αντιφατικά μέτρα, γεγονός που ενισχύει τον ανορθολογισμό και υπονομεύει την προστασία της υγείας του λαού.Αναφερόμενη στον νέο εργασιακό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «αντεργατικό έκτρωμα», υποστήριξε ότι δεν είναι ιδεοληψία της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά «η απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων για φτηνότερη εργατική δύναμη, που είναι βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Παράλληλα, έριξε τα βέλη της και προς τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να πατήσει πάνω στους προηγούμενους νόμους που είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Θεανούς Καπέτη στο Newsbomb.gr

Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Πως κύλησαν οι διαδικασίες, από τον προσυνεδριακό διάλογο κιόλας, με δεδομένες τις έκτακτες συνθήκες; Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε;

Το ΚΚΕ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι και μέσα σε δύσκολες συνθήκες πανδημίας, απαγορεύσεων, δυσκολιών, μπορεί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να αναπτύσσει την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία του, τη συζήτηση και την εκλογή των οργάνων του σε όλα τα επίπεδα. Κι όλα αυτά τα κατάφερε σε μια περίοδο που άλλα πολιτικά κόμματα αναβάλλουν συνέδρια, συνδιασκέψεις, καθυστερούν τις εσωκομματικές τους διαδικασίες, χρησιμοποιώντας άλλοθι για να κρύψουν τη γύμνια της εσωκομματικής τους ζωής, τη λειτουργία τους ως αρχηγικών κομματικών ηγεσιών, παρά το γεγονός ότι κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη δημοκρατία.

Δείτε επίσης:  Σκιάθος: Το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναστηλώνουν τα μνημεία του νησιού

Όλη η προσυνεδριακή διαδικασία, με τη συμμετοχή και τη γνώμη πάνω στις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής χιλιάδων κομμουνιστών σε όλη τη χώρα, αλλά και φίλων και συνεργαζόμενων, φανέρωσε πόσο μεγάλο όπλο είναι για το Κόμμα μας η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογικότητα, η συνεχής προσπάθεια να στηρίζονται οι αποφάσεις στη συνειδητή συζήτηση και συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών και στελεχών μας. Οι εργασίες μας έδειξαν ένα κόμμα μαχητικό, ενωμένο, αποφασισμένο να φέρει σε πέρας τα δύσκολα καθήκοντα της περιόδου.

Στέκομαι λίγο στα του Συνεδρίου, για να μου πείτε ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το ΚΚΕ στους εργαζόμενους…

Οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και τα καθήκοντα, που διατυπώνουμε στα ντοκουμέντα του 21ου Συνεδρίου, αφορούν πρώτα απ’ όλα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική και το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Απαντάμε στις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού με τη θέση και τη δράση μας για την αναγέννηση της ταξικής πάλης, την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία που παλεύει να αποσπάσει κατακτήσεις, συγκεντρώνει και μαζικοποιεί, ώστε να δυναμώνει ο αγώνας για την πραγματική ανατροπή, τη νέα κοινωνία.

Με τις αποφάσεις μας επιδιώκουμε να αγκαλιάσουμε χιλιάδες εργαζόμενους, αυταπασχολούμενους, αγρότες, επιστήμονες, διανοούμενους, καλλιτέχνες, νέους ανθρώπους. Να τους εμπνεύσουμε με την πολιτική μας για να ενταχθούν στην καθημερινή πάλη, σε όλες τις πολιτικές μάχες μαζί με το ΚΚΕ, να συμβάλλουν στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην κοινωνική συμμαχία, σε άλλες αγωνιστικές μορφές δράσης. Να πιστέψουν ότι η ανερχόμενη λαϊκή πάλη μπορεί να διαφοροποιεί το συσχετισμό, να φέρνει ανακατατάξεις και το λαό στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Πώς σχολιάζετε τα «κίνητρα» για τον εμβολιασμό των νέων ανθρώπων που εξήγγειλε η κυβέρνηση; Είναι λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας ο διαχωρισμός «εμβολιασμένων» και μη, που προωθείται;

Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο, όπως είναι αυτό του εμβολιασμού, δεν αντιμετωπίζεται με «δωράκια» και όρους «ανταποδοτικότητας». Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή «της ατομικής ευθύνης» και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης.

Είναι πρόκληση, βεβαίως, να προσπαθούν να εμφανιστούν ως «ευεργέτες» αυτοί που στοχοποιούσαν την «ανεύθυνη νεολαία» ως υπεύθυνη για τους θανάτους από την πανδημία. Την ίδια ώρα όχι μόνο δεν λάμβαναν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά στέκονταν απέναντι στα δίκαια αιτήματα μαθητών και φοιτητών για τη συνέχεια της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με ασφάλεια, νομοθετούσαν της απλήρωτες υπερωρίες των νέων εργαζόμενων.

Δείτε επίσης:  Βόμβα για τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων

Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αποτελούν όσα μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να κάνει, δηλαδή η αποφασιστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας, ενόψει και νέων μεταλλάξεων και η ουσιαστική ενημέρωση για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.

Αντί γι’ αυτά η κυβέρνηση υποκλίνεται στα πρωτόκολλα των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, ενώ στο ζήτημα του εμβολιασμού επενδύει αποκλειστικά στη χρεοκοπημένη συνταγή της «ατομικής ευθύνης» και στη λογική της «ανταπόδοσης», συνεχίζοντας τα αντιφατικά μέτρα, γεγονός που ενισχύει τον ανορθολογισμό και υπονομεύει την προστασία της υγείας του λαού.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην άμεση εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, στο δημόσιο μάλιστα, εναντίον της στάσης εργασίας της ΟΛΜΕ. Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να κάνουν πράξη το σύνθημα του κόμματός σας, να μείνει, δηλαδή, ο νόμος στα χαρτιά;

Ο αντεργατικός νόμος ήρθε να πατήσει πάνω στους προηγούμενους νόμους που είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, σήμερα, επιτρέπει στον εργαζόμενο να δουλεύει λιγότερο και να αμείβεται περισσότερο, ωστόσο γίνεται ακριβώς το αντίθετο γιατί η ζωή του προσαρμόζεται στις ανάγκες του κεφαλαίου και μας γυρίζει στον εργασιακό μεσαίωνα.

Επειδή τα μέτρα θα έχουν αρνητικές επιδράσεις στη ζωή των εργαζομένων, η κυβέρνηση φρόντισε να περιορίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε συλλογικό επίπεδο, με τα μέτρα που εμποδίζουν τη δράση των σωματείων και την κήρυξη της απεργίας. Ο κόσμος δεν πρέπει να πειθαρχήσει, ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, όπως κι άλλοι παρόμοιοι νόμοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια. Σε αυτή την κατεύθυνση επείγει να ανεβεί ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, η πάλη τους ενάντια στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου μέσα στους χώρους δουλειάς. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν ότι το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί στην συνείδηση του κόσμου και οι νέες δυνάμεις σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, που συσπειρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δίνουν μεγαλύτερη δυναμική για τη μη εφαρμογή του νομοσχεδίου στην πράξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, προτάσσει το «ψηφίστε μας και θα τον καταργήσουμε». Μήπως, εν τέλει, είναι αυτή η λύση;

Δείτε επίσης:  Κολύμβηση: «Βασιλιάς» της Ευρώπης ο Βαζαίος! Υπερασπίστηκε τον τίτλο του

Το αντεργατικό έκτρωμα δεν είναι ιδεοληψία της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. Είναι η απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων για φτηνότερη εργατική δύναμη, που είναι βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή την στρατηγική υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη εδώ και χρόνια σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, τουρισμός κ.α.) είναι καθημερινότητα η δουλειά-λάστιχο, η κατάργηση του 8ωρου, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι άλλωστε τα έχουν ξανακούσει αυτά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Στην πράξη όμως φόρτωσε με νέα μέτρα τον λαό, εφάρμοσε τις αντεργατικές Οδηγίες της ΕΕ για 13ωρη δουλειά, για καθήλωση μισθών, τα χτυπήματα στο δικαίωμα της απεργίας, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για το «επόμενο βήμα», το τερατούργημα που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αλλά και η πιο πρόσφατη πείρα δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 56 από τα άρθρα του νόμου Χατζηδάκη. Από το νομοσχέδιο που δόθηκε μάχη να καταδικαστεί στο σύνολό του από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το μισό!

Η κατάργηση ενός τέτοιου νόμου μπορεί να επιβληθεί πραγματικά μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με την πάλη τους για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

Εκτιμάτε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εκλογές και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;

Το βασικό ζήτημα είναι, ανεξάρτητα του πότε θα γίνουν εκλογές, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο, να επιλέξουν να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, κυρίως με τους αγώνες τους και με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, τόσο στο εργατικό-λαϊκό κίνημα όσο και στις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν. Για να γίνει τελικά πράξη αυτό που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες καθημερινά μας λένε «ότι αν ήταν το ΚΚΕ πιο ισχυρό θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους».

Βεβαίως, αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μπορεί να έχουμε και χωρίς εκλογές. Είναι μία διαδικασία που καθοδηγείται από το σύστημα κι έχει ως κύριο στόχο να χειραγωγεί την οργή, τη λαϊκή αγανάκτηση, τον όποιον ριζοσπαστισμό μπορεί να εκδηλώνεται σε εργατικές-λαϊκές συνειδήσεις, επιλύοντας ταυτόχρονα δυστοκίες που εμφανίζει το σύστημα εξαιτίας του πολιτικού του προσωπικού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Source

Μοιράσου το...