Ζαββός: Ρόλος του επόπτη να αποτρέπει τα τραπεζικά δάνεια να γίνονται μετοχές

Στην αποσαφήνιση πως είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της δανειοδότησης προσώπων από τραπεζικά ιδρύματα, με σκοπό τα χρήματα των δανείων να μπουν σε αυξήσεις κεφαλαίων των ίδιων τραπεζών,  προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με αφορμή τα όσα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια για τις πρακτικές Ελλήνων τραπεζιτών να δανείζουν εταιρείες φίλων και γνωστών, ώστε να συμμετέχουν με τα δανεικά στις αυξήσεις κεφαλαίων και να διατηρούν έτσι τον έλεγχο των τραπεζικών ιδρυμάτων, τόσο ο κ. Ζαββός, όσο και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος ερωτήθηκαν από βουλευτές για το πως θα αντιμετωπισθεί αυτή η πρακτική.

Δείτε επίσης:  Πέθανε βρέφος 37 ημερών που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο Παίδων – Πρόκειται για το νεότερο θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Σχετική αναφορά έκανε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, οδηγώντας τον υφυπουργό Οικονομικών Γιάωργο Ζαββό να του απαντήσει ως εξής: «Στα θέματα που αφορούν, κύριε Πρόεδρε, την παρατήρηση που έκανε ο κύριος Λοβέρδος, δηλαδή αν και σε ποιο βαθμό ισχύουν εταιρικές διαδικασίες, δηλαδή, αν μία τράπεζα μπορεί να δώσει δάνειο σε κάποιον τρίτο ο οποίος να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της νομίζω, ότι εχθές ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος του απήντησε αρκετά σαφώς, λέγοντας στον κ. Λοβέρδο ότι «για το θέμα που έθιξε των εταιρικών διαδικασιών, προφανώς αυτό που υπονόησε είναι ορθό. Όσο δε για την απαγόρευση αυτή της άκρως ανησυχητικής διαδικασίας με την οποία μία τράπεζα μπορεί να δανειοδοτεί πρόσωπα, προκειμένου αυτά να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, προφανώς αυτή η συμπεριφορά δεν επιδοκιμάζεται εποπτικώς και θα πρέπει να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί».

Δείτε επίσης:  Βαριές κουβέντες ανάμεσα σε Βαρουφάκη - Χρυσοχοϊδη

Ο κ. Ζαββός τόνισε στην ίδια τοποθέτηση πως στη στρατηγική της ταχύτατης μεταρρύθμισης του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα εντάσσεται και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Αυτός είναι ο μόνος στόχος. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα. Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη. Πρέπει συστηματικά με συντεταγμένη πολιτική εξόδου, την οποία έχει, να σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα όπου οι επενδυτές θα έρθουν και θα βάλουν τα λεφτά τους εκεί που πρώτα τα είχε ο ελληνικός λαός, γιατί η καταστροφή το 2015 ήταν η καταστροφή του Έλληνα πολίτη, του φορολογούμενου και του καταθέτη», είπε σχετικά.

Source

Μοιράσου το...