Εφιαλτικό σενάριο για τον S&P 500 από την Goldman Sachs

Η Goldman Sachs αναθεωρεί την εκτίμησή της για το β’ τρίμηνο του 2020 για την αμερικανική οικονομία από 0% μεταβολή σε -5% έως -7%, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί σε ύφεση.

Η νέα εκτίμηση, εφόσον επαληθευθεί, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που το αμερικανικό ΑΕΠ είχε μειωθεί -8,4%.

Προσώρας, η ετήσια εκτίμηση της Goldman Sachs αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα είναι +0,4% φέτος.

Ταυτόχρονα αναλύει τρία σενάρια, όπου ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 θα υποχωρήσει μέσα στη ζώνη των 1.700 – 2.100 μονάδων, ή πτώση 23%-46% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το βασικό της σενάριο είναι κίνηση προς τις 2.000 μονάδες, το οποίο θα είναι μια πτώση από το ιστορικό υψηλό του δείκτη της τάξεως του 41% και 26% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η Goldman Sachs είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα που παίρνει μια τόσο απαισιόδοξη στάση απέναντι στην οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Δείτε επίσης:  Citigroup: Οι τιμές-στόχοι για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες

Εξίσου ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η επενδυτική τράπεζα διαβλέπει τεράστια ευκαιρία σε αυτή την πτώση, αφού ο στόχος που διατηρεί για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους είναι 3.200 μονάδες ή 60% υψηλότερα από τις 2.000 μονάδες που προβλέπει στο βασικό της σενάριο.

Η Goldman Sachs ωστόσο επισημαίνει ότι αν ληφθεί υπόψη η πτώση που επικρατεί στις μετοχές σε περιόδους ύφεσης και ειδικά την ύφεση μετά το σπάσιμο της φούσκας του 2000 και η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, τότε η πτώση μπορεί να ανέλθει από το υψηλό του δείκτη S&P 500 σε 50% ή στις 1.700 μονάδες.

Αναφορικά με τις νέες εκτιμήσεις της για το αμερικανικό ΑΕΠ, η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των περιπτώσεων κορωνοϊού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί ραγδαία και οι ηγέτες των χωρών, κυβερνήσεων και οι κεντρικές τράπεζες έχουν υιοθετήσει πολύ ισχυρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού (σ.σ. το report έχει γραφεί πριν την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων από τη Fed).

Δείτε επίσης:  UBS: Μέσα του 2021 το investment grade για την Ελλάδα

Η Goldman μειώνει την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το 2020 σε 0,4%, από 1,2%, η οποία ακόμη και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα V θα ήταν η χειρότερη επίδοση του ΑΕΠ από τη χρηματοπιστωτική κρίση και μετά.

Το βασικό της σενάριο έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο τον Απρίλιο, όπου πολλές περιοχές των ΗΠΑ θα κτυπηθούν από τον ιό. Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα σημειώσει απότομη πτώση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2020 και οι φόβοι για τον ιό έχουν ήδη αρχίσει να οδηγούν τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να μειώσουν τις δαπάνες για ταξίδια, ψυχαγωγία και γεύματα στα εστιατόρια. Τα στοιχεία από τις online κρατήσεις εστιατορίων υποδεικνύουν μια πολύ μεγάλη πτώση στις επισκέψεις εστιατορίων, ειδικά στις πόλεις που επηρεάζονται χειρότερα, όπως το Σιάτλ.

Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ελαχιστοποιήσει τις πτήσεις, οι συσκέψεις έχουν μηδενιστεί, τα κρουαζιερόπλοια έχουν ακυρώσει όλα τα ταξίδια, τα θεματικά πάρκα έχουν κλείσει και η πληρότητα των ξενοδοχείων έχει βυθιστεί.

Δείτε επίσης:  Morgan Stanley-Goldman Sachs: Υφεση και υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη

Μεταξύ των αθλητικών πρωταθλημάτων, ακυρώθηκαν μπάσκετ, χόκεϊ και ποδόσφαιρο, καθώς και μεγάλες διοργανώσεις γκολφ και αντισφαίρισης ενώ και η σεζόν του μπέιζμπολ έχει αναβληθεί.

Το στοιχείο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα υπάρξει καραντίνα στις ΗΠΑ, αφού η εμπειρία χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία προσφέρει ορισμένες ενδείξεις για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες απομόνωσης.

Τέλος, η Goldman Sachs υποθέτει μια μείωση κατά 80% των δαπανών για τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και μείωση κατά 50% των δαπανών για ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Συνολικά, οι υποθέσεις της σχετικά με τις μειώσεις στην κατανάλωση σε αυτές τις κατηγορίες υποδηλώνουν μια μέγιστη επίδραση στο επίπεδο του ΑΕΠ στις περιοχές με τις χειρότερες επιπτώσεις της τάξεως του 6-7%.

Ταυτόχρονα, οι μειώσεις στις πωλήσεις κατοικιών, όπως αυτές που παρατηρούνται σε άλλες οικονομίες που επλήγησαν από τον ιό και στις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα προστεθούν στο αρνητικό σενάριο του ΑΕΠ.

Πηγή

Μοιράσου το...