Τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης και η ευθύνη του… πλούσιου Βορρά

Η Αθήνα προετοιμάζεται για το κακό σενάριο, να μην υπάρξει δηλαδή άμεση παρέμβαση της ΕΕ και μελετά ήδη σειρά νέων μέτρων, ικανών να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας

Τον χαρακτήρα πολιτικής πίεσης, είχε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το συνέδριο των Δελφών, όταν κάλεσε την Ευρώπη να πάρει (επιτέλους) σοβαρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ουσιαστικά , ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό που έχουν και άλλο ηγέτες της ΕΕ, κυρίως από το Νότο, όταν παρατηρούν ότι οι Βρυξέλλες έχουν επιδοθεί σε μια ακόμη ατέρμονη συζήτηση, χωρίς αποφάσεις αλλά με αναλύσεις επί χάρτου που στο τέλος καταλήγουν σε παραπομπές στο αόριστο μέλλον.

Τα προβλήματα όμως σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είναι… μελλοντικά, αλλά συμβαίνουν τώρα. Και η αντίδραση των πολιτών απέναντι στην αδράνεια της Ευρώπης καταγράφεται και σε δημοσκοπήσεις αλλά και στις κάλπες, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Γαλλία.

Δείτε επίσης:  ΕΚΠΑ: Υψηλά επίπεδα αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer

Το «καμπανάκι κινδύνου» λοιπόν, έχει ήδη χτυπήσει, το κρίσιμο θέμα είναι όμως εάν θα το… ακούσει ο πλούσιος Βορράς. Η Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από την στάση των Γερμανών και των χωρών – δορυφόρων τους, όταν την εποχή των μνημονίων αντιμετώπισαν την χώρα μας τιμωρητικά , αδιαφορώντας για τα αποτέλεσμα που η σκληρή πολιτική τους θα είχε στην ελληνική κοινωνία. Τώρα όμως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό με τις αντοχές των πολιτών να εξαντλούνται .

Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και μάλιστα άμεσα. Η ευελιξία που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να φανεί γρήγορα με δεδομένα τα κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για το ταμείο ανάκαμψης . Ο συνδυασμός των ποσών αυτών, με την προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να δημιουργήσει μια «ασφαλή γέφυρα» σε δημοσιονομικό επίπεδο και να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το τσουνάμι των ανατιμήσεων.

Δείτε επίσης:  Αγορά ακινήτων επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από δέκα χρόνια κρίσης

Εάν αυτό δεν συμβεί , η δυσφορία των πολιτών θα ενταθεί, γεγονός που πιθανώς να ενισχύσει τα άκρα όπως άλλωστε φάνηκε και στη Γαλλία .

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Μακρόν ασχολήθηκε με την κρίση στην Ουκρανία και η Λεπέν πόνταρε πολιτικά στην ακρίβεια .

Όσοι αναμένουν δραστικές παρεμβάσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς την στήριξη της ΕΕ , δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και συγκεκριμένα όρια .

Η Αθήνα προετοιμάζεται για το κακό σενάριο, να μην υπάρξει δηλαδή άμεση παρέμβαση της ΕΕ και μελετά ήδη σειρά νέων μέτρων, ικανών να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας. Πρώτο μέτρο στην ατζέντα , φαίνεται να είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ ακολουθεί η κάλυψη από το κράτος των αναγκών σε ρεύμα νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω η κοντά στο όριο της φτώχειας.

Δείτε επίσης:  Κορονοϊός: Σε στενό κλοιό η Αττική με 521 νέα κρούσματα – Πάνω από 130 και στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης:

Παρεμβάσεις Μητσοτάκη για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source

Μοιράσου το...