Μελέτη: Βράχος μεγέθους βουνού κάτω από τις ακτές της Ιαπωνίας πιθανός «μαγνήτης» για μεγασεισμούς (vid, pics)

Ένας τεράστιος όγκος πυριγενούς πετρώματος, μεγέθους βουνού, που βρίσκεται 3-12 μίλια κάτω από τις ακτές της νότιας Ιαπωνίας θα μπορούσε να λειτουργεί σαν «μαγνήτης» για μεγασεισμούς, προειδοποιεί μια μελέτη.Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες για το εάν ένας άλλος μεγασεισμός θα μπορούσε να χτυπήσει κατά μήκος της ζώνης καταβύθισης Nankai στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

Ο βράχος, γνωστός ως Kumano Pluton, βρίσκεται στη ζώνη καταβύθισης Nankai, μια περιοχή όπου η τεκτονική πλάκα της θάλασσας των Φιλιππίνων κατεβαίνει στην ευρασιατικής πλάκας όπου βρίσκονται οι ιαπωνικές ακτές.

Ενώ ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2006, έως τώρα το ακριβές μέγεθος και ο αντίκτυπος του βράχου παρέμεναν μυστήριο. 

Δείτε επίσης:  NASA: Εκπληκτικές φωτογραφίες της Γης και της Σελήνης από διαστημόπλοιο

Στη νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν «έτρεξαν» 20 χρόνια σεισμικών δεδομένων μέσω ενός υπερυπολογιστή για τη δημιουργία της πρώτης πλήρους απεικόνισης του βράχου.

Η ομάδα αποκάλυψε ότι ο βράχος εκτρέπει την τεκτονική ενέργεια σε σημεία κατά μήκος των πλευρών του – ακριβώς από όπου προήλθαν αρκετοί από τους μεγαλύτερους σεισμούς της περιοχής. 
Τεράστιοι σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου από 8 Ρίχτερ σημειώθηκαν κατά μήκος των πλευρών του Kumano Pluton, το 1944 και το 1946.

Τη μελέτη εκπόνησε ο γεωφυσικός Shuichi Kodaira της Ιαπωνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας και οι συνεργάτες του. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς πότε, πού ή πόσο μεγάλοι θα είναι οι μελλοντικοί σεισμοί, αλλά συνδυάζοντας το μοντέλο μας με δεδομένα παρακολούθησης, μπορούμε να αρχίσουμε να υπολογίζουμε τις εγγύς μελλοντικές διαδικασίες», είπε ο Δρ Kodaira.

Δείτε επίσης:  Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ στηρίζει έμπρακτα τα νοικοκυριά τις χώρας απορροφώντας το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο

«Αυτό θα παρέχει πολύ σημαντικά δεδομένα ώστε οι Ιάπωνες πολίτες να προετοιμαστούν για τον επόμενο μεγάλο σεισμό» συμπλήρωσε. 

Στη μελέτη της, η ομάδα χρησιμοποίησε τον υπερυπολογιστή LoneStar5 του Πανεπιστημίου του Τέξας – έναν από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο – για να συνδυάσει εκατομμύρια ανεξάρτητες σεισμικές καταγραφές σε ένα ενιαίο μοντέλο υψηλής ευκρίνειας της ζώνης καταβύθισης Nankai. 

Η τρισδιάστατη ανακατασκευή του Kumano Pluton  αποκάλυψε ότι ο φλοιός της Γης κάμπτεται κάτω από το βάρος του και διογκώνεται ελαφρώς πάνω από αυτόν.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο Kumano Pluton  εκτρέπει τη διαδρομή των υπόγειων υδάτων στην ευρύτερη ζώνη βύθισης, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στον ανώτερο μανδύα. Αυτό με τη σειρά του μεταβάλλει τις τεκτονικές δυνάμεις που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Δείτε επίσης:  Τέλη 2025 με αρχές 2026 η εκτόξευση του νέου δορυφόρου Hellas Sat 5

Τα ευρήματα είναι μια σημαντική απόδειξη της δυνατότητας των λεγόμενων «μεγάλων δεδομένων» να φέρουν επανάσταση στη σεισμολογία, λένε οι ειδικοί.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: dailymail.co.uk

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

Μοιράσου το...