Σουδάν: Επανέρχεται στη θέση του ο πρωθυπουργός, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα

Ο στρατός του Σουδάν σχεδιάζει να αποκαταστήσει τον ανατραπέντα πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ μετά από εβδομάδες αναταραχών που προκλήθηκαν από το πραξικόπημα, δήλωσε στο Reuters ο Φαντλάλαχ Μπούρμα Νασίρ, επικεφαλής του Κόμματος Umma.

Ο Χάμντοκ θα σχηματίσει ένα ανεξάρτητο υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι θα απελευθερωθούν βάσει συμφωνίας μεταξύ των στρατιωτικών και πολιτικών κομμάτων, είπε ο Νασίρ, ο οποίος παρευρέθηκε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από εβδομάδες μεσολαβήσεων για να εξέλθει η χώρα από την σοβαρή κρίση, η οποία σηματοδοτήθηκε από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του στρατού, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με φιλοδημοκρατικό συνδικάτο γιατρών.

Δείτε επίσης:  WSJ: O Έλον Μασκ είχε σχέση με τη γυναίκα του δρυτή της Google, Σεργκέι Μπριν

Επίσης έρχεται πριν από μια νέα ημέρα διαδηλώσεων που προγραμματιζόταν να γίνουν κατά των στρατιωτικών, εγείροντας φόβους για μια ισχυρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του στρατού, ανέτρεψε μια ασταθή μετάβαση στο Σουδάν, διαλύοντας την μεταβατική κυβέρνηση, συλλαμβάνοντας σχεδόν το σύνολο των πολιτικών που βρίσκονταν στους κόλπους της και κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Χάμντοκ είχε τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό στο Χαρτούμ μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου, το οποίο εκτροχίασε την μετάβαση προς τη δημοκρατία η οποία είχε συμφωνηθεί μετά την ανατροπή το 2019 του καθεστώτος του Όμαρ αλ Μπεσίρ.

«Συνήφθη μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον στρατηγό Μπουρχάν, τον Αμπντάλα Χάμντοκ, τις πολιτικές δυνάμεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την επιστροφή του Χάμντοκ στη θέση του και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων», δήλωσε ο Φαντλάλαχ Μπούρμα.

Δείτε επίσης:  Το Βρετανικό Μουσείο ετοιμάζει μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο Stonehenge

Ομάδα Σουδανών μεσολαβητών, στην οποία περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς τα κύρια σημεία της συμφωνίας.

Αυτή περιλαμβάνει την επιστροφή του Χάμντοκ στα καθήκοντά του, την απελευθέρωση κρατουμένων και την επιστροφή στην πολιτική, νομική και συνταγματική συναίνεση που υπήρχε την περίοδο της μετάβασης.

«Η συμφωνία θα ανακοινωθεί επισήμως αργότερα μέσα στην ημέρα, μετά την υπογραφή των όρων της και της πολιτικής διακήρυξης που την συνοδεύει», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό από πότε θα αρχίσει η εφαρμογή της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

Πηγή
Μοιράσου το...