Σενάρια: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Το μέτρο που εξετάζεται θα αφορά το μόνιμο προσωπικό, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για χορήγηση του εμβολίου και στους νεοσύλλεκτους μόλις καταταγούν.

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει τούτες τις ημέρες, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», Στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και η πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού στους νεοσύλλεκτους μόλις καταταγούν: «Μαζί με τα άλλα εμβόλια που κάνουμε στους νεοσύλλεκτους, να κάνουμε και ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό» αναφέρει συγκεκριμένα η πρόταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμότου μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα, με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παπαγιωτόπουλος: «Καθήκον μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να είναι επιχειρησιακά λειτουργικές και κατά την εξέλιξη της νέας φάσης της πανδημίας με τη μετάλλαξη Δέλτα» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος έδωσε και ένα παράδειγμα: «Θεωρούμε αδιανόητο να τεθεί εκτός μάχης ένα πολεμικό πλοίο εξαιτίας της αμέλειας μέλους του πληρώματος να θωρακιστεί απέναντι στον ιό, μη κάνοντας το εμβόλιο. Η ατομική ευθύνη αποκτά νέα ειδική και κρίσιμη διάσταση όταν έχουμε να κάνουμε με μάχιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Με νομική κάλυψη

Στις Ένοπλες Δυνάμεις όλα είναι έτοιμα, ώστε μόλις δοθεί η εντολή να αρχίσει αμέσως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μόνιμων στελεχών τους αλλά των νεοσυλλέκτων. Απλώς αναζητείται ο τρόπος προκειμένου να μην έρθει η απόφαση αυτή σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με τους νόμους. Και ο τρόπος αυτός ήρθε με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου στη Βουλή που προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Εάν δει κανείς τις νομικές παραμέτρους του νόμου, θα διαπιστώσει ότι ο νομοθέτης δίνει την ευχέρεια στον κάθε υπουργό, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, εάν διαπιστώσει ότι κινδυνεύει η υγεία των στελεχών ή διακυβεύεται η ασφάλεια, να προχωρήσει με απόφασή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αυτή ακριβώς τη θεωρία την ανέπτυξε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Δείτε επίσης:  Κορονοϊός στην Κύπρο: Τέσσερις θάνατοι και 2.214 ανακοινώθηκαν την Κυριακή (6/2)

Στις Ένοπλες Δυνάμεις για ορισμένες κατηγορίες μόνιμου προσωπικού τηρείται απαρέγκλιτα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, χωρίς έως τώρα να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία ή άρνηση. Για παράδειγμα, ήταν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πιλότους και τους μηχανικούς που πήγαν στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στα Rafale. Για ορισμένες ευαίσθητες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών γίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν άρχισε η χώρα μας να έχει επάρκεια στα εμβόλια.

Τι θα γίνει με τους αρνητές

Όπως συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, έτσι και στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν αρνητές εμβολίων. Πρώτο μέλημα η πειθώ, ώστε να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο (για το καλό πρωτίστως το δικό τους, της οικογένειά τους και της μονάδας) και εν συνεχεία, εάν δεν πειστούν, τότε θα έρθει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Εκείνο όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία που για πρώτη φορά γίνονται γνωστά, υπάρχουν αρνητές εμβολίων (ευτυχώς όχι η πλειοψηφία) σε μονάδες Υγειονομικού. Στις μονάδες δηλαδή που πρέπει να δώσουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους. Γιατί μπορεί στους 107.000 στρατιωτικούς που διαθέτει η χώρα τα κρούσματα να είναι λίγα (και λιγότερα αυτά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης), αλλά όταν αρρωσταίνει κάποιος, έστω και με χωρίς συμπτώματα, για να μην κολλήσει άλλους και διασπείρει τον ιό, πρέπει να μένει εκτός μονάδας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, λένε οι στρατιωτικοί. Ούτε βεβαίως ισχύει η θεωρία ότι επειδή είναι νέοι είναι και άτρωτοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενούντων σε πολλές μονάδες είναι γύρω στα 27.

Δείτε επίσης:  Άγκυρα: «Εύλογο» το αίτημα της Ρωσίας για την άρση κυρώσεων επί των αγροτικών εξαγωγών

Βεβαίως το ΓΕΕΘΑ έχει φροντίσει σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες να υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι ώστε να περνούν εκεί μέσα την καραντίνα τους οι νοσούντες, αλλά δεν παύει να αποτελεί κίνδυνο η εξάπλωση του φονικού ιού για την ασφάλεια της χώρας. Ανακοινώθηκαν ήδη τα προνόμια των κληρωτών που εμβολιάζονται εθελοντικά: πέντε ημέρες άδεια λαμβάνουν (ένα μέτρο που είχε απήχηση). Είναι όμως πολύ πιθανόν να έχουν ήδη εξεταστεί και τα μέτρα που θα ληφθούν για όσα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αρνούνται να εμβολιαστούν. Μόλις όμως αποφασιστεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Δείτε επίσης:  Χαλκός: Πού χρησιμεύει & σε ποιες τροφές θα τον βρείτε (εικόνες)

Διαβάστε επίσης:

Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο – Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης

Source

Please follow and like us:
Pin Share
Μοιράσου το...
RSS
Follow by Email